Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska underhuset röstade mot Syrieninsats

Bild: EPA stridstrupp

I Storbritannien har parlamentet i en rådgivande omröstning röstat ner premiärminister David Camerons förslag om att delta i en militär insats mot Syrien. Det här avskräcker ändå inte USA: man fortsätter förbereda sig för att slå till.

Camerons förslag förföll med bara tretton rösters övervikt.

Efter omröstningen i underhuset bekräftar den brittiska regeringen att omröstningsresultatet, trots att det inte är bindande, innebär att Storbritannien inte deltar i militära aktioner mot Syrien, men att det inte hindrar andra länder från att agera.

För premiärminister Cameron är omröstningsresultatet ett svidande nederlag, eftersom han kraftfullt har talat för ett militärt ingripande mot Syrien.

Beslut enligt vad som gagnar

Problemen att bilda en internationell allians bakom Syrien-operationen verkar inte avskräcka Vita Huset. Det brittiska beslutet är ett klart bakslag, men beskedet från USA är att man ändå fortsätter att förbereda sig på att slå till inom kort.

- President Obama kommer att besluta om en eventuell militärattack mot Syrien utgående från vad som gagnar amerikanska intressen. Det meddelade en talesperson för Vita Husets nationella säkerhetsråd några timmar efter den brittiska omröstningen.

Alla tecken tyder just nu på att USA är beredd på att fullfölja sina planer på en begränsad militäroperation också utan britterna och utan ett stöd från FN:s säkerhetsråd.

Under torsdagskvällen försökte Obama-administrationen dessutom övertyga egna skeptiska kongressledamöter som har krävt mera bevis på den syriska regimens skuld. USA:s kongress håller som bäst sommarpaus och kommer inte att kallas in till Washington, och ledamöterna informerades därför via en telefonkonferens.

Upprepas Irak?

Den utlovade rapporten från den amerikanska underrättelsetjänsten har inte publicerats ännu, men det verkar som om det fortfarande finns luckor i informationen om gasattacken förra veckan utanför Damaskus.

Enligt de uppgifter som nyhetsbyrån AP har fått så betraktar man det som sannolikt att Assads styrkor utförde dådet.

Om det var den syriska presidenten som själv gav order om attacken är däremot oklart, liksom vem som egentligen har kontroll över en del av Syriens kemiska vapen.

Det är speciellt oron för att väst, på grund av bristfällig information, upprepar misstagen i Irak som har fördröjt den eventuella militärinsatsen. Men flera amerikanska bedömare tror ändå att det i det här skedet kan vara svårt för USA att retirera.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes