Hoppa till huvudinnehåll

Forneldarna tänds på lördag

Så här flammade fornelden på Högsåra i augusti 2012. Bild: Yle/Marie Söderman forneldarnas natt

På lördag firas Forneldarnas natt på olika håll i Åboland.

På Framnäs i Nagu inleds forneldsfirandet med Arne Alligator och djungelstrumman. Dessutom står mete, skattjakt, ansiktsmålning, sandslottstävling, allsång och musik på programmet. Fornelden tänds kl. 21.15. Kvällen avslutas med Tuliryhmä Poltes fantastiska ledshow.

I Korpoström i Korpo bjuds det på musik med Maria Kalaniemi och Timo Alakotila. Fornelden tänds kl. 21.30.

I Sattmark kör firandet i gång kl. 20. Musik och grillning står på programmet.

Forneldarnas natt firas också i Norrby hamn på Iniö och i Pargas blir det brasa och dans på Airisto.

På Kimitoön firas forneldarna i Söderlångvik och Västanfjärd. I år firas forneldarnas natt också för första gången i Dalsbruk. Där blir det bland annat dans med Finemang på Stallplan utanför restaurang Portside. Dessutom blir det brasa och nya fyren på Eugeniakajen tänds. Stämningar från forneldsfirandet i Dalsbruk hör du också i vår sändning på måndag.

Dessutom arrangeras forneldarna på många andra håll i Åboland.

Den första Forneldarnas natt arrangerades den sista lördagen i augusti 1992 som en del av Finlands sjuttiofemårsjubileum. Men fornelds traditionen är mycket äldre än så, förr i tiden tändes eldar kring kusten för att vägleda sjöfarare i land och varna invånare om hotande fara. Senare har forneldarna även blivit ett sätt att fira sommarsäsongens avslutning och skyddandet av Östersjön.

Forneldar tänds i många länder vid Östersjön, bland annat i Estland, Lettland och i Sverige. I Finland är det främst vid Sydkusten som vi tänder forneldar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland