Hoppa till huvudinnehåll

Högstadiepersonal orolig över elevers välmående

Lovisanejdens högstadium Bild: yle/Mikael Kokkola mjk

På Lovisanejdens högstadium är man oroliga över att en del elever inte mår bra. På skolan talar man om att det för en del blivit litet av en boom eller trend att inte äta.

Eleverna äter inte ordentligt och lämnar lunchen oäten om den inte smakar. Även för kort nattsömn stör koncentrationen under skoldagen.

Konkret märks tröttheten och lågt blodsocker som huvudvärk och som orolighet under lektionstid. Det här påverkar hela klassen. På lång sikt kan ohälsosamma inlärda matvanor leda till allvarliga sjukdomar. Man vill från personalens håll nu bryta mönstret och uppmärksamma ”trenden”. Rektor hoppas på att personalen och föräldrarna tillsammans med eleverna skulle kunna jobba för en hälsosammare vardag. Även diskussionsgrupper har varit på förslag.

Några intervjuade elever från högstadiet säger själva att de oftast äter av skolmaten. De dagar maten inte smakar blir det främst knäckebröd och sallad. Det verkar råda ganska olika åsikter om sovvanor. En del uppger att de för det mesta lägger sig i tid medan andra säger att de inte får sömn på kvällarna. De som sover lite känner sig ofta trötta under morgonen eller så kommer tröttheten på under de sista lektionerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland