Hoppa till huvudinnehåll

Pargas tar sig an kvotflyktingfrågan

Bild: Yle asyl

En motion om kvotflyktingar har legat på tjänstemannens bord i flera år. Nu lovar hon att den bereds för behandling.

Fullmäktigeledamoten Cornelius Colliander lämnade en motion om att Pargas borde ta emot kvotflyktingar. Han minns inte när, men säger att det var för flera år sedan.

Motionen har legat på social- och hälsovårdsdirektören Erja Wiili-Peltolas bord och nu lovar hon att den tas upp i september. Orsaken att den väntat på sig är att flera kommuner i Egentliga Finland gjort en gemensam utredning kring integrationsfrågor och att man i Pargas väntat på att den blir färdig. I september får stadsstyrelsen ta del av rapporten och möjligen ska också fullmäktige få säga sitt.

Rapporten är ändå ingen garanti för att Pargas tar emot kvotflyktingar. Stadens ekonomi är skral och det finns många praktiska frågor som måste lösas. I vilket fall som helst torde det inte röra sig om något större antal flyktingar.

Wiili-Peltola säger att det inte finns någon utredning på hur nycket kvotflyktingarna kostar och hur mycket staden kunde få pengar från staten. En grupp med kvotflyktingar påverkar flera av stadens sektorer, bland annat utbildning och fastigheter. De ekonomiska aspekterna är många , personerna behöver någonstans att bo och om de har barn ska de gå i skola.

Enligt Erja Wiili-Peltola kunde det till en början röra sig om en eller två familjer som välkomnas till Pargas.
- Det är inte klokt att ta hit så många samma år. Först måste vi se hur det fungerar, alltså hur de lär sig språket och om de får jobb.

Läs också:
Så tar din kommun emot kvotflyktingar - se kartan
De väntar på ett tryggt hem i Finland - möt tre flyktingfamiljer

Läs också