Hoppa till huvudinnehåll

SVT World syns nu i hela landet

SVT World syns i hela landet
SVT World syns i hela landet Bild: Yle yle fem

Tack vare ett nytt distributionsavtal syns SVT World från och med 1.9.2013 i hela landet på samma kanalplats som Yle Fem.

SVT Worlds program sänds på samma kanalplats som Yle Fems program under de tider då Yle Fem inte sänder. SVT Worlds sebarhetsområde har fram till nu täckt ungefär 80 procent av de finländska hushållen.

SVT World består av delar av SVT:s programutbud, i första hand av svenskspråkiga program i huvudkanalerna SVT1 och SVT2. I Finland kan man se nästan hälften av SVT Worlds hela programutbud.

SVT World på Arenan syns bara i Finland.

SVT World syns i hela landet

---------------------

Frågor och svar kring SVT World och Yle Fem

(Inte inkluderade i ursprungliga pressmeddelandet)

Hur förändras SVT-tjänsten på Yles kanaler?
Det SVT World-innehåll som Yle förmedlar syns fr.o.m. 1.9 i hela landet på samma kanalplats som Yle Fem. Det här innebär att man kan följa med SVT Worlds utbud både i antennhushåll, hushåll med kabel-tv och via satellit.

Varför vill Yle förmedla SVT World?
Det här arrangemanget gör det möjligt att erbjuda en fritt tillgänglig svenskspråkig kanal, som sänder under stora delar av dygnet. Det nordiska samarbetet och framför allt samarbetet med SVT är viktigt för Yle. Nu kan flera tittare än tidigare följa med SVT:s utbud.

Inverkar det här på det finlandssvenska utbudet?
Nej. Yle Fem har exakt samma uppdrag som nu. Det ingår i Yles public service-uppdrag att producera aktuella program och aktuellt innehåll uttryckligen till den svenskspråkiga befolkningen i Finland. Vårt basuppdrag är att vara närvarande i det svenskspråkiga Finland. Program som är producerade i Sverige kan inte ersätta program som är producerade i Finland och som utgår från ett finlandssvenskt perspektiv.

Varför blev det först nu möjligt att se SVT World i hela landet?
Redan inför det tidigare avtalet var vår strävan en tjänst som täcker hela landet, men av upphovsrättsliga skäl måste både SVT Worlds sändningstid och täckningsområde begränsas.

Hur fördelar sig innehållet på kanalplats 5?
Kanalen består av Yle Fems programutbud på morgnarna och på prime time precis som hittills. Resten av programtiden fördelas mellan SVT World och Textnytt. I praktiken sänder Yle Fem program på morgonen och på kvällen ungefär mellan kl. 16 och 22 eller 23, beroende på vad SVT World sänder just då. Det är Yle Fem som bestämmer när övergången till SVT World sker.

Varför ingår inte textning till finska i tjänsten?
Enligt avtalet ska SVT-signalen sändas oförändrad, vilket betyder att inget får läggas till den eller tas bort. Men det går att få textning till svenska via SVT World, så här:
• Tryck på text-tv-knappen på fjärrkontrollen.
• Tryck 795 som anges i början av ett textat program.
Observera att er dekoder måste kunna hantera text-tv för att ni skall få tillgång till tjänsten. För mera information kolla direkt på SVT Worlds egen webbplats: www.svt.se/svtworld

Frågor och svar om SVT World hittar du också på www.svt.se/svtworld/faq