Hoppa till huvudinnehåll

Oklarhet kring vad arbetslösa får förtjäna

Tre smeder i Helsingfors.
Tre smeder i Helsingfors. Bild: YLE/Rolf Granqvist smeder

Centern kräver klarhet i vad regeringen egentligen beslöt om hur mycket arbetslösa ska få förtjäna på ströjobb utan att bestraffas för det med indraget arbetslöshetsunderstöd.

Riksdagsgruppens ordförande Kimmo Tiilikainen säger i ett uttalande att det behövs snabba besked om hur stor summan blir och vilka det berör.

Enligt Tiilikainen har oklarheterna lett till oro bland de arbetslösa.

Formuleringarna då regeringen presenterade strukturreformerna i torsdags var inte var entydiga och Tiilikainen påpekar att arbetsmarknadsorganisationerna dagen därpå avtalade om en summa på 300 euro i månaden.

I regeringens presentation nämndes summan 400 euro.

Enligt Tiilikainen är det dessutom oklart om den här skyddade inkomstdelen också gäller dem som inte längre får arbetmarknadsstöd eller inkomstrelaterad dagpenning.

Miljöminister Ville Niinistö (Gröna) uppgav på söndagen att förvirringen kring summan berodde på ett rykte som cirkulerade i samband med regeringens överläggningar och att två saker blandats ihop.

Enligt Niinistö är det klart att gränsen 300 euro gäller arbetslöshetsstödet, medan gränsen 400 euro gäller som skyddad inkomst för att få bostadsstöd.

Läs också