Hoppa till huvudinnehåll

Att vara bipolär

Bild: Yle/Sam Stäuber bettina

Päivi Storgård, som gästar Bettina har just kommit ut med boken Keinulaudalla. I den berättar hon om hur det är att vara en bipolär person, om hur omgivningen reagerar och hur man kan lära sig leva med sjukdomen.

Boken är inte helt och hållet självbiografisk men hon skulle inte ha kunnat skriva den utan egna erfarenheter av sjukdomen.

- Jag är själv bipolär typ 2 med en lindrigare form av mani. Hos mig syns det främst i att jag kan jobba hur mycket som helst dygnet runt.

Att vara energisk och jobba mycket kan låta som en bra egenskap, men det är det inte alltid. Man kan nämligen inte sluta jobba även om man blir väldigt trött och då är det inte hälsosamt längre. Man tror att man är världens kung och klarar av allt, säger Päivi.

Farlig dygnsrytm och fel diagnos

År 1997 var Päivi med om att starta upp programmet Aamu-tv. Då mådde hon ännu bra men tidtabellen i den typens program är rentav farlig för en bipolär människa. Hon hade ingen diagnos då ännu. Jobbet började klockan fyra på morgonen och hela dygnsrytmen blev upp- och nervänd. Den perioden kan vara orsaken till att sjukdomen bröt ut.


Päivi fick diagnosen bipolär för ungefär sju år sedan. Äntligen den rätta diagnosen, säger hon. Då hade hon lidit av sjukdomen redan i många år och hade fått vård på sluten avdelning för depression.

- Jag fick först fel diagnos, och eftersom jag led av svåra depressioner fick jag antidepressiva mediciner som är rena giftet för en bipolär människa.

Sjukdomen styr

Päivi säger att hon inte mera skäms för sin sjukdom, men att det tog lång tid att acceptera den. När hon bestämde sig för att berätta kom Keinulaudalla till.

De flesta i Päivis omgivning har förhållit sig bra till hennes diagnos. Men en del är rädda för psykiska sjukdomar och då har hon fått höra att ”hon ska ta sig i kragen och gå lite ut i skogen och vandra så går det om”.

- Man väljer inte själv om man är frisk eller sjuk. Sjukdomen styr. Man kan inte bestämma att nu blir jag frisk.

Har man en psykisk sjukdom av det här slaget blir man aldrig frisk. Men man kan leva ett balanserat liv med hjälp av läkemedel och terapi.
Huvudpersonen i Päivis bok är inte hon själv, men känslorna och erfarenheterna är hämtade ur hennes eget liv. Päivis närmaste människor har ställt sig positiva till att hon har skrivit boken, den berör ju i viss mån också dem. Hur hennes sjukdom påverkat familjen kan endast var och en själv svara på, säger hon. Psykiska störningar gör det svårt att ha familj och ett parförhållande.

- Över hälften av parförhållandena håller inte om den ena parten har bipolär störning, säger Päivi.

Övriga gäster i programmet var dansparet Jukka Haapalainen och Sirpa Suutari-Jääskö som är aktuella med sin dansshow Double på Alexandersteatern i september.

Med i showen är också Ranses Charon, som uppträdde i programmet tillsammans med Sirpa och Jukka.

Programmet kan ses på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje