Hoppa till huvudinnehåll

"Galna Helsingforstanter" inspirerar svensk toppdesigner

Martin Bergström är känd designer och stylist. Bland annat designade han scenkläderna Loreen bar då hon vann ESC. Bild: © Per Kristiansen, www.perkristiansen.se martin bergström

Den berömda svenska designern och stylisten Martin Bergström besökte Helsingfors under Helsinki Fashion Weekend, vars visuella intryck han ansvarade för. Han tog sig samtidigt en titt på gatumodet i stan.

- Jag tror att det finns ett slags rasism i Sverige när det gäller Finland. I modetidningar där skriver man inte om vad som händer i Finland, medan man på andra håll i världen nog gör det. Det är jättemycket på gång i Finland just nu som är intressant.

Bergström tycker att det finns många fina designers i Helsingfors, och att de också ofta vågar gå sin egen väg på ett annat sätt än deras kolleger i Stockholm gör.

- Modet är lite mera hardcore här än i Sverige! Folk är lite mera egensinnade på ett bra sätt. Problemet är säkert att Finland är ett dyrt land, och att lokalernas hyror också är dyra. Om det var billigare skulle modebranchen säkert explodera ännu mera!

Gatumodet: Galna mönster och klassiskt beige

Gatumodet i Helsingfors är en källa för inspiration för Martin Bergström:

- Jag älskar de galna tanterna här i Helsingfors! Jag tycker att de är fantastiska med alla konstiga färger och mönster. Sen finns det kids som klär sig väldigt intressant, och det finns många som också är väldigt klassiska och beiga. Det blir en väldigt intressant mix som är otroligt spännande.

Bergström berättar att han redan tidigare har tagit inspiration från Helsingforsdamerna till sina kollektioner:

- Ja, det är inget nytt! De här mönstren och mixerna är extremt inspirerande.

Läs också