Hoppa till huvudinnehåll

Klassisk gratisparkering i Helsingfors börjar snart kosta

Pentti Hongisto och Per-Erik Lönnfors är flitiga användare av parkeringsplatsen. Bild: YLE/Nicole Hjelt per-erik lönnfors

Inom två veckor kommer de splitternya parkeringsautomaterna på Olympiastadions parkeringsplats att tas i bruk. Det bekräftar Oskari Rantanen, parkeringschef på byggnadskontoret i Helsingfors. Därmed är gratisparkeringens tid i centrum av Helsingfors snart förbi.

- Så fort vi får elmätarna installerade så tar vi biljettautomaterna i bruk, och min uppskattning är att det tar högst två veckor, säger Rantanen.

Ursprungligen var det tänkt att parkeringen skulle bli avgiftsbelagd redan innan sommaren. Rantanen berättar att orsaken att det dröjt längre än planerat är att man var tvungen att vänta på att tjälen gått ur jorden innan man kunde börja med elarbetet.

Han förklarar också att det inte kommer att läggas upp någon extra skyltning eller information för att göra människor uppmärksamma på att parkeringen inte lägre är gratis, så nu gäller det att vara på alerten ifall man tänkt lämna bilen på parkeringsplatsen inom de närmaste veckorna.

Så snart elmätarna är installerade tas automaterna i bruk. Bild: YLE/Nicole Hjelt biljettautomat

"Jag får börja ta kunderna till Kvarnbäcken istället"

Parkeringsplatsen har varit oerhört populär, och oftast är det rätt så tunnsått med lediga luckor, i alla fall bland de platser som tillåter gratis parkering i ett dygn.

Många är sorgsna över att gratisparkeringens tid i Bortre Tölö nu är över.

Jukka arbetar som idrottsinstruktör och har varit trogen Tölö sporthall i tio år. Bilen lämnar han alltid på parkeringen då han besöker sporthallen.

- Jag besöker hallen varje vecka och tar mina kunder hit, den avgiftsfria parkeringen har varit avgörande och fungerat som en motivationsfaktor för kunderna. När parkeringen blir avgiftsbelagt kommer jag att flyttatill Sportkvarnen i Kvarnbäcken.

Liisa och Johanna använder sig också av gratisparkeringen ungefär en gång i veckan.

- Det är ett bra ställe då man vill parkera en längre tid och man inte vill köra in till centrum, säger Liisa.

Hon säger att hon tycker att det är viktigt att det finns avgiftsfri parkering utanför kärncentrum för att uppmuntra bilister att byta till kollektivt.

Fahri skulle gärna se billigare parkering i centrum. Bild: YLE/Nicole Hjelt zahri

"Dåligt beslut"

Johanna är inte heller glad över nyheten.

- Jag har vant mig att snurra runt här och tävla om en plats, säger hon med ett skratt. Jag har ingen aning var jag ska parkera i framtiden fortsätter hon.

Jenni, har använt parkeringen i flera år och använder den en gång i månaden.

- Inte är jag ju särskilt förtjust över det här, säger hon. Hellre hade jag ju sett att det fortsatt som förut.

Janne är också en aktiv användare av gratisparkeringen och tycker att beslutet med avgiftsbelagd parkering är dålig i och med att det finns så många som jobbar i området.

Fahri bor i Esbo och använder sällan bil i centrum, men säger att det borde finnas åtminstone fördelaktig parkering i centrala Helsingfors.

- Alla kanske inte har möjlighet att betala så höga avgifter och ibland måste man ta bilen, förklarar han.

Uppmuntrar till att åka kollektivt

Per-Erik Lönnfors och Pentti Hongisto spelar korgboll i var sitt seniorlag två dagar i veckan och tar alltid bilen till träningarna.

- Det är ju bekvämt att ta bilen men jag måste ju erkänna att i princip kan jag komma hit med spårvagn. Jag tycker egentligen att vi ska använda oss så mycket som möjligt av allmänna kommunikationsmedel så på så sätt är det här en bra sak, säger Per- Erik.

Pentti förklarar att han i stort sätt är av samma åsikt som Per-Erik, men att han bor så pass långt borta att han måste förlita sig på bil.

- Jag har funderat ifall bostadsparkeringen ökar så att vi inte får några platser här i framtiden, eller ifall det kanske rentav kommer att finnas mera plats, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen