Hoppa till huvudinnehåll

Mamma Annorlunda är årets Fredrika Runeberg-stipendiat

Vasabon Anne Salovaara-Kero får årets Fredrika Runeberg-stipendium för ett gediget engagemang för de svagares ställning i samhället.

Anne Salovaara-Kero påverkar på många plan. Hon jobbar med att förebygga drogberoende och stöder familjer och barn med specialbehov bland annat genom bloggen Mamma Annorlunda.

Hon är ledamot i Vasa stadsfullmäktige och jobbar för organisationen Fri från narkotika r.f. Hon är föreningsaktiv och föreläser.

Enligt priskommittén syns Salovaara-Keros samhällsengagemang bland annat i hennes arbete för marginaliserade grupper och personer med specialbehov. I sin blogg delar Salovaara-Kero med sig av sina erfarenheter som mamma till ett utvecklingsstört barn.

"Samhällsengagemanget har blivit en livsstil för henne och hon visar hur samhällsmoderligheten kan se ut i vår tid, genom ett brinnande intresse för de svagares ställning," skriver kommittén i ett pressmeddelande.

Fredrika Runebergs stipendiefond grundades 1986 i syfte att uppmuntra till "en speciell samhällsmoderlighet" som var utmärkande för Fredrika Runeberg.

Stipendiet delas ut varje år den 2 september till en person som arbetar i Fredrika Runebergs anda.

Mottagaren utses av en stipendiekommitté bestående av representanter för Svenska Kvinnoförbundet, Finlands svenska Marthaförbund, Svenska folkskolans vänner och Svenska kulturfonden.

Läs också:
Bloggen Mamma Annorlunda
Livet i landet Annorlunda