Hoppa till huvudinnehåll

Priskrig med polska tomater

Billiga polkska tomater i mataffär i Vasa
Billiga polkska tomater i mataffär i Vasa Bild: Yle/Roger Källman livsmedelsimport

Polska tomater har börjat dyka upp i butikerna. De säljs för 49 cent kilot, medan inhemska tomater kostar fyrdubbelt mer, runt 2,40 per kilo.

- Jag är odlare själv och tycker inte om det här, säger en kund som står och tittar på de utländska tomaterna i butiken.

- Att sälja tomater för 49 cent kilot är nästan löjligt. Egentligen borde K-affären skämmas, säger kunden.

Just nu är det Kesko som har importerat billiga tomater från Polen. Martin Westerberg, ordförande i ÖSP:s trädgårdsutskott, tycker att är förkastligt.

- Det är onödigt för vi har en väldigt god produktion på inhemsk tomat. Varor finns i landet. Det här behöver man inte göra nu. Det måste ju vara en förlustaffär för Kesko att sälja ut dem så här billigt. Jag tror knappast att man gör någon vinst på det här, säger Westerberg.

Tecken på prisdumpning

Billiga utländska tomater brukar vara ett säkert tecken på att producentpriset på inhemska grönsaker är på väg att dumpas, då efterfrågan minskar.

- Man gör det här enkom för att få ner priset på våra produkter. Det är otroligt att man fortfarande gör den här kuppen, säger Martin Westerberg.

Westerberg menar att det är ett medvetet drag från handeln att dumpa priserna på inhemska grönsaker med hjälp av billiga utländska. Men prisdumpningen märks inte på det pris som kunden betalar. Kunden betalar fortfarande lika mycket, det är odlaren och packerierna som får mindre, medan mellanhänderna, det vill säga handeln och aktieägarna i de stora handelskedjorna, får mer.

- Mitt hopp står till konsumenterna att de håller ut och gynnar det inhemska. Det gynnar i längden ekonomin i det här landet. Vi gynnas inte av de billiga priserna, säger Martin Westerberg.

Westerberg hoppas att Finland inom en snar framtid får en livsmedelsombudsman som kunde se till att prispolitiken när det gäller livsmedel, blir mera balanserad och rättvis.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten