Hoppa till huvudinnehåll

Analytiker: Tidpunkten en chock, priset mycket lågt

Bild: Nokia lumia 920

Nokias beslut att sälja sin mobilverksamhet till Microsoft kom som en överraskning för analytikerna, säger Tero Kuittinen, analytiker vid Alekstra i New York. Han anser att köpesumman är mycket låg.

- Tidpunkten kom nog som en ganska stor chock, sade Kuittinen i dag till Yles finska nyhetsredaktion.

Våra övriga artiklar om Nokia i dag:

Under sommaren har vissa Nokiamobiler sålt allt bättre, påpekar analytikern.

Enligt Kuittinnen antog en stor del av analytikerna att Nokia åtminstone kommer att vänta ett år för att bedöma hur Lumiamobilen går åt innan man fattar ett så här radikalt beslut.

Nokia säljer sin mobilverksamhet för 5,44 miljarder euro - vilket är ungefär en fjärdedel av bolagets omsättning i fjol.

För analytikern är beslutet ett stort mysterium.

- Det ser ut som om något skulle ha hänt som tvingar Nokia till det här. Nu såldes nog mobilerna till ett mycket lågt pris, sade Kuittinen.

Väntad affär

Ilkka Rauvola, börsanalytiker vid Danske Bank Market, anser i sin tur att affären var väntad och att det förbättrar utsikterna både för Nokia och Microsoft.

- För 20 år sedan övervägde Nokia noggrant vilken verksamhet man vill hålla kvar och sålde sedan bort en hel del olika verksamheter. Nu, 20 år senare, är bolaget i samma situation.

- För Microsoft igen är det oerhört viktigt för att kunna göra som de vill, och göra succé av sin Windows phone. Det betyder att de nu kommer att satsa kraftigt på den och det igen betyder att framtidsutsikterna för Windows phone är tämligen goda.

Hannu Rauhala vid OP-Pohjola håller med om att ett mindre och mer lönsamt Nokia är en bra sak, men om affären är billig eller dyr har han svårt att bedöma.

- Ledningen har bedömt att det inte finns någon snabb utveckling mot det bättre i sikte gällande mobilverksamheten. Ur den synvinkeln ser försäljningsbeslutet klokt ut, sade Rauhala.

Följderna för Nokias underleverantörer i Finland blir säkert små då mobilverksamheten redan i stort sett flyttats till Asien och bolaget redan har gått in för att satsa på nätverksverksamheten, tillägger Rauhala.

Varför satsar Microsoft på billigare mobiler?

För mjukvarujätten Microsoft är affären den största enskilda satsningen hittills i mobiltelefonverksamhet, skriver Reuters. Reaktionerna bland internationella analytiker är delade.

En del ser det som ett nödvändigt steg för att få fart på utvecklingen av Windows phone-mobilen. Nu kommer bolaget att sköta både mjukvara och hårdvara.

Andra bekymrar sig över Microsoft-chefen Steve Ballmers försök att satsa på billigare mobiler. Försöken hittills har inte lyckats särskilt bra. Samtidigt blir tävlingen om de dyrare mobilerna allt tuffare.

Microsoft har fått mycket kritik för att i ett så sent skede ha börjat satsa på mobilverksamhet överlag.

Vad gör Nokia med köpesumman?

Forskningsdirektör Jyrki Ali-Yrkkö vid Näringslivets forskningscentral Etla är överraskad. Han anser att den mest intressanta frågan nu är vad Nokia gör med de pengar man får in av försäljningen.

Kommer bolaget att utveckla något alldeles nytt?

Han frågar sig också om Nokias och Microsofts gemensamma strategi var klok då Nokia nu hoppar av.

Ali-Yrkkö påpekar att en viktig fråga för Finland ekonomi är om de anställda som nu flyttar över till Microsoft kommer att kunna jobba i Finland. - Det handlar om nästan 5 000 arbetsplatser.

Nokiakursen rusar på Microsoftaffär
Oro i Salo
Stor nyhet också utomlands
Ballmer: "Djupt engagerat i Finland"
"Vilken skam att det blev så här"
Rovio-vd: Intressant att se vad som sker
Läs Nokias otroliga historia
Yle Arkivet: Nokia och mobiltelefonernas intåg

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes