Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Gymnastikfesten 2016 i Kristinestad

Baba Åkerberg
Baba Åkerberg Bild: Eva Persson baba åkerberg

Finlands Svenska Gymnastikförbunds gymnastikfester ordnas i regel vart fjärde år. Gymnastikfesterna samlar gymnaster från hela Svenskfinland, från Karleby i norr till Lovisa i öster. Varje förening, som är medlem i FSG, har möjlighet att ansöka om att få ordna festen. Vem som får äran att vara lokal arrangör för festen avgörs ca tre år innan, och de tre följande åren är garanterat arbetsfyllda för arrangörsföreningen.

Den första gymnastikfesten arrangerades 1897 i Björneborg. Förbundsfesterna i sin nuvarande form fick sin början efter kriget genom gymnastikfesten i Jakobstad 1947. Lappfjärds Gymnastikförening är nu för första gången lokal arrangör och Kristinestad alltså utsedd till plats för gymnastikfesten i juni 2016!

Vad krävs det då av en förening för att kunna och orka arrangera ett tredagars evenemang med ca 1500 gymnaster, ledare och observatörer, två galaföreställningar med knappa tusen åskådare per kväll, en huvudfest med 1000 uppträdanden och kanske lika många åskådare, plus en massa annat därtill? En väldig massa arbete, och ett arrangörsteam som trivs ihop, och som har energin att förverkliga och fullfölja projektet!

Arbetet börjar med att finna ramarna för festen. Var ska uppvisningsplatserna finnas, var ska det tränas? Hur ska bespisning och logi för 1500 gymnaster och ca 150 funktionärer ordnas? Behövs det transporter? Andra frågor att fundera på är tilläggsprogram, festmarsch genom staden, försäljningsprodukter, marknadsföring… Småningom kommer också de mindre detaljerna med: utsmyckning, redskap, festlogo, tillstånd från myndigheter… Arbetet tar garanterat inte slut i första taget.

För att evenemanget ska vara lyckat och till belåtenhet för alla deltagare behövs publik, både på galor, fest, men också i stadsbilden, längs med gator och torg, där det också ordnas uteuppvisningar under festdagarna. Viktigt för gymnaster och ledare är också att allt finns inom ett litet område. Dagarna blir hektiska med spring från övning till övning, och då tål inte maskineriet långa transportsträckor.

Allt detta får Lappfjärds Gymnastikförening nu i utmaning. Det är ett stort projekt, men också ett projekt som kommer att ge arrangörerna mycket: samvaro, gemenskap, hårt arbete, men sedan då det är gjort, en stor lyckokänsla. Vi får önska Lappfjärd/Kristinestad lycka till i projektet!

Ett ännu större projekt inom gymnastikvärlden närmar sig också med stormsteg. Världsgymnaestradan, med gymnaster från hela världen, som också ordnas vart fjärde år. Gymnaestradan 2003 ordnades i Lissabon i Portugal, Gymnaestradan 2007 ordnades i Dornbirn i Österrike, och Gymnaestradan år 2011 ordnades i Lausanne i Schweiz. Gymnaestradan år 2015 kommer att ordnas i Helsingfors.

En gymnaestrada har ett deltagarantal på ca 25000 gymnaster, och evenemanget pågår i en hel vecka. Det krävs ca 2000 funktionärer, logiplatser för 25000 personer, hallar, flera utearenor och träningsplaner, och en massa annat därtill. Finland har klarat av stora konferenser och evenemang förut, månne det inte går denna gång också! Men all frivillig hjälp behövs garanterat!

Baba Åkerberg
Finlands Svenska Gymnastikförbund
verksamhetsledare

Läs också

Nyligen publicerat - Sport