Hoppa till huvudinnehåll

Med kastrullen i ena handen och pennan i den andra

Ann-Sofi Carlsson
Ann-Sofi Carlsson Bild: Rabbe Sandelin författare,ann-sofi carlsson

För tre år sedan behövde matteläraren Ann-Sofi Carlsson en motvikt till vårdledighetens tristess, och tog upp skrivandet som legat på is sedan studietiden. I dag utsågs hon till årets vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen.

När Ann-Sofi Carlsson nu delat med sig av sina texter har hon fått rejäl respons: ”En tät och pulserande text, inte sällan med en halsbrytande humor som bottensats”. Ja, så lyder en del av motiveringen till varför hennes novell ”Jag springer längs ån” nu utsetts till årets vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen.

-För de som har en längtan efter att börja skriva så vill jag bara säga: börja skriva, säger Ann-Sofi Carlsson.

Med novellen ”Jag springer längs ån” känner hon nu att hon tagit ett stort steg framåt i sitt författarskap och fått ett erkännande.

-Jag skriver inte texter utgående från att jag vill berätta något specifikt, utan det är kanske någon miljö jag har, någon plats, någon idé, någon känsla, tanke som jag vill förmedla i text. Först skriver jag kanske för mig själv mest. Men skriver man en bra text början man tänka att någon annan kanske också skulle få ut något av att läsa texterna. Människor är ändå trots allt ganska lika och delar samma livsvillkor, säger Ann-Sofi Carlsson.

Under ungdomen och studietiden skrev Ann-Sofi dikter, men hennes mer målmedvetna skrivande tog fart när hon var hemma med yngsta barnet.

-Jag skrev medan jag lagade mat och jag hade ett häfte som jag skrev i under dagen.

Att Ann-Sofi Carlsson de senaste åren sett andra österbottniska kvinnor i ungefär samma livssituation som hon själv debutera har hjälpt till att öppna ögonen för möjligheten till ett professionellt författarskap. Den här hösten kommer Ann-Sofi Carlsson att också delta i författarskolan i Åbo. Numera skriver hon målmedvetet och hoppas på att periodvis kunna ägna sig helt åt sitt författarskap.

Text: Jessica Morney

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje