Hoppa till huvudinnehåll

Motorbåten byts mot segelbåt i Kroatien

Bild: YLE/Sofi Nordmyr sven söderback

En semesterresa till södra Europa behöver nödvändigtvis inte innebära charter eller stadssemester. Tolv personer från Vasa motorbåtsklubb åker den sjätte september till Split i Kroatien. Där tar de inte in på hotell utan de har hyrt två segelbåtar som ska ta dem runt bland öarna i Adriatiska havet i Kroatien.

Två av de tolv som ska åka är Birgitta och Sven Söderback. Det här blir ett äventyr för dem eftersom de är noviser när det kommer till segling.

- Vi fick frågan redan i höstas om vi ville komma med men då sa vi nej. När vi fick samma fråga igen i vintras sa vi oss behöver ni inte fråga mer än två gånger och på den vägen är det, säger Sven.

Olika erfarenheter

Bland de tolv finns det de som har mycket erfarenhet av segling. Det finns också de som gjort samma resa tidigare.

- Det här blir som ett äventyr för oss. Men jag hoppas att vi inte blir så bitna att vi skaffar en segelbåt nästa år, säger Birgitta.

Mycket att tänka på

Det är inte en vanlig packning de åker med. De behöver ha med sig allt från diskborste till flytväst.

- Vi har träffats flera gånger och diskuterat vem som tar med vad så att vi inte har med dubbelt av något. Men simkläderna och snorkeln ska förstås med också, säger Birgitta.

Billigare än Kanarieöarna

I och med att det i gänget finns de som har en hel del seglingserfarenhet behöver de inte anställa besättning att ha ombord.

- Jag skulle säga att det blir billigare än en resa till Kanarieöarna. Hyran av segelbåten kostar 700 euro per par så det är inte så dyrt, säger Sven.

Precis som när de åker ut med motorbåten lämnar de alla problem på bryggan. De får leva tätt intill varandra men borde inte bli något problem menar Birgitta och Sven.

Arbetsuppgifterna har de redan börjat dela upp sinsemellan. Det är viktigt att var och en vet vad den ska göra.

- Men kvinnorna får väl de flesta köksturerna och männen som har mer muskler får göra de tyngre sysslorna, säger Birgitta.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten