Hoppa till huvudinnehåll

Nokia stor nyhet också utomlands

Bild: Financial Times microsoft och nokia

Våra övriga artiklar om Nokia i dag:

Nyheten om att Nokia säljer sin mobilverksamhet till Microsoft har varit en stor nyhet också på andra håll i världen. Affären var första nyhet i morse bland annat i brittiska Financial Times och tyska Frankfurter Allgemeine.

The Wall Street Journal i USA tror att affären är ett klart erkännande för att Microsoft inom mobiltelefonin behöver förstärkning i tävlingen med Apple och Google. Samtidigt erkänner man att det är bättre att Nokia säljer sin smarttelefonverksamhet i stället får att ensam kämpa med konkurrenter som Apple.

Tidningen påpekar att framtidsutsikterna för Microsoft och Nokia har fördunklats i och med at de har blivit på efterkälken inom smarttelefonin, efter att tidigare ha varit ledande teknologiföretag.

Brittiska Finacial Times konstaterar för sin del att affären mellan Microsoft och Nokia omformar datatrafikmarknaderna i två världsdelar. Nokias 30 år långa berg-och-dalbana med mobiltelefoner avslutas. Under åren blev Nokia en av de största mobiltelefontillverkarna men hamnade också flera gånger nära den ekonomiska ruinens brant.

Analytiker som det brittiska rundradiobolaget BBC har talat med tror att Microsoft vill försäkra sig om att de är inne på rätt väg på mobiltelefonmarknaden.

Chefen för konsultföretaget Frost&Sullivan, Manoj Menon konstaterar att det finns en enorm potential på mobiltelefonmarknaden, men just det har varit en av Microsofts svagheter. Strategiskt är affären perfekt. Frågan är också nu hur väl de förmår förverkliga sina planer, säger Menon.

Datakonsulten Paul Budde, som nyhetsbyrån Bloomberg har intervjuat konstaterar att Nokia och Microsoft har blivit efter då det gäller mobiltelefoner och i en situation som denna är det ytterst svårt att komma tillbaka till toppen. Frågan är nu om det genom att slå ihop två svaga företag kan uppstå en stark ny konkurrent. Budde själv betvivlar detta.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes