Hoppa till huvudinnehåll

Nokiabeslut väcker oro i Salo

Bild på stadshuset i Salo.
Bild på stadshuset i Salo. Bild: Yle/Andy Ödman salos vapen

Våra övriga artiklar om Nokia i dag:

Stadsdirektören Antti Rantakokko i Salo är rädd för följderna av Nokias beslut att sälja mobilverksamheten.

- Jag är totalt förvånad. Jag är rädd för vad det här kommer att betyda men jag hoppas att bolaget också framöver utvecklar mobilverksamheten i Salo.

I Salo jobbar ungefär 1 500 anställda med produktutveckling.

- Det är alltså en viktig fråga för oss. I och med samfundsskatten har en eventuell fortsatt verksamhet en stor betydelse för Salo och Finland.

Rantakokko hörde nyheten i morse.

- Nu måste man bara ta reda på hurdana planer bolaget har.

Alla slags reaktioner

Nu förverkligas en situation som det har talats mycket om, säger Mika Paukkeri, förtroendeman för de högre tjänstemännen vid Salo.

- Personalen har säkert hunnit grubbla på frågan om 'vad om'. Nu är vi i just den situationen. Morgonens nyhet orsakar säkert reaktioner av alla de slag bland personalen, sade Paukkeri.

Han vill förhålla sig positivt till en eventuell omställning. Han hoppas att vd:n Stephen Elop, som nu flyttar tillbaka till Microsoft, fortsätter att försvara bolaget och dess anställda.

- Jag har aldrig velat se allt för dystert på saker, men visst är det ju möjligt att det här blir dödsstöten för Salo, sade Paukkeri.

Vapaavuori: Ingen omedelebar inverkan

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) tror inte att Nokiaaffären har någon omedelbar inverkan på Finland. Han tror att de anställda får behålla sina jobb så affären kommer varken att påverka personalen eller de finska skatteintäkterna.

- På längre sikt kan affären ändå få positiva följder då den förbättrar bland annat möjligheterna för Nokias NSN-nätverksenhet att klara sig i en hårdnande konkurrens, sade Vapaavuori.

Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes