Hoppa till huvudinnehåll

Blandade Nokiareaktioner i USA

Fall på Wall Street för Microsoft. Bild: Andrew Gombert / EPA usa-börsen

Affären mellan Nokia och Microsoft väckte mycket olika reaktioner även i USA. Alla är inte övertygade om att Microsoft gjort ett bra köp. Den misstron syntes också på New York-börserna.

När Wall Street stängde klockan 23 på tisdagen finsk tid hade Microsoftaktien fallit med 4,6 procent. Nedgången anses beror på en oro bland investerare att företaget inte kommer att klara av att hävda sig på den smarttelefonmarknad som domineras av Apple och Google.

- Microsoft gör allting fel med det här förvärvet, säger affärsstrategen Carol Roth för CNBC och menar att det stora misstaget är att den amerikanska it-jätten förflyttar sig från sitt kärnkunnande. Och man gör det dessutom med ett företag som Nokia, som inte placerar sig ens bland de fem bästa smarttelefonföretagen, säger hon.

Men bland amerikanska analytiker finns det också motsatta reaktioner på köpet av Nokias mobiltelefonverksamhet. Många anser att Microsoft har gjort ett gjort ett bra och nödvändigt drag då man tar upp kampen med Apple och Google.

En del menar också att det finns ett genuint intresse bland konsumenter att överge marknadsledarna till förmån för en konkurrent. Och Nokia prisas för både en högklassig design och en tillverkningsprocess som kommer att gagna det amerikanska storföretaget.

Ifall Microsoft samtidigt köpte åt sig en ny chef så frågar man sig också om det faktiskt är det rätta valet. Att Nokia förlorade så starkt i värde under Stephen Elops tid har inte heller undgått branschfolket i USA.

Läs också