Hoppa till huvudinnehåll

Finland fortfarande konkurrenskraftigt

Folk på stan i Helsingfors centrum.
Folk på stan i Helsingfors centrum. Bild: Yle samhället

Finland kommer på tredje plats i en global jämförelse över konkurrenskraften som världsekonomiska forumet WEF har gjort.

Till Finlands styrkor hör bland annat fungerande ekonomiska och samhälleliga institutioner, befolkningens goda hälsa och grundutbildning, samt den goda kapaciteten för innovationer.

Enligt WEF är Finlands svaga sidor däremot den lilla marknaden, svagheterna i makroekonomin och den ineffektiva arbetsmarknaden.

Finland kom på en tjugonde plats i en liknande jämförelse som gjordes av Institute of Management Development IMD i våras.

Enligt Petri Rouvinen, som är forskningschef på näringslivets forskningsinstitut Etla, beror IMD:s och WEF:s olika syner på Finlands konkurrenskraft på det faktum att de mäter olika saker. Rouvinen hävdar att WEF mäter konkurrenskraften på längre sikt, medan IMD i sin tur mäter konkurrenskraften på kortare sikt.

– Ett lands placering i jämförelser som mäter den strukturella konkurrenskraften berättar ändå betydligt mer om den nuvarande goda nivån som man har uppnått, än om framtiden, säger Rouvinen.

Av de nordiska länderna kommer Sverige på en sjätte plats i jämförelsen, Norge på elfte plats och Danmark på femtonde plats.

WEF beräknar konkurrenskraften utgående från tolv olika delområden, bland annat institutioner, infrastruktur, hälsa och grundutbildning, finansmarknadens utveckling, teknologi, marknadsstorlek och innovationer.

Jämförelsens topp tre är oförändrad från ifjol. Sammanlagt 148 länder ingår i jämförelsen som toppas av Schweiz, följt av Singapore, Finland, Tyskland och USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi