Hoppa till huvudinnehåll

Finland slog basketjätten - se de avgörande stunderna

idrott, basket
Petteri Koponen och de andra i Finland stod för en skräll. idrott, basket Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa basket-em 2013

Finland inledde europamästerskapen i basket på ett ypperligt sätt då man slog den regerande VM-silvermedaljören Turkiet med 61-55.

Dryga kvarten in i matchen kopplade Finland greppet om poängen. Före halvtidssignalen fungerade spelet både bakåt och framåt. Framför allt fungerade skyttet för de finska vargarna, medan motståndarna Turkiet hade problem med sitt.

Då lagen gick till pausvila hade Finland ett rätt stadigt grepp om matchen då man ledde med 32-19. I början av den andra halvleken utökade man också ledningen och som mest hade man en ledning som var 19 poäng stor.

Sedan kom nerverna. Under matchens sista fjärdedel började Turkiet äta sig allt närmare. Laget fick fason på skyttet medan Finland hade problem både framåt och bakåt. Sasu Salins trea i slutminuterna var guldvärd för det finska självförtroendet, som var rejält skakat i slutet.

Till slut kunde Finland ändå rida ut stormen och vinna med sex poäng, i en match som egentligen kunde ha slutat hur som helst.

Läs också:
Det "omöjliga" blev möjligt