Hoppa till huvudinnehåll

Flyt på i Pyttis

Surfmaskinen i Sirius Sport Resort
Surfmaskinen i Sirius Sport Resort Bild: YLE/Mikaela Wikström surfmaskin

För Pyttis kommun ser det hoppfullt ut. Nya företag ska erbjuda några hundra arbetsplatser i kommunen

I juli öppnade Sirius Sport Resort invid riksväg 7 och man hoppas på att flera andra företag skall följa efter. Det planeras bland annat ett badhotell i Mogenpört och ett skidcentrum i Mokra. Många av planerna ligger ännu på ett idéstadium. Klart är i alla fall att de flesta av de nya arbetsplatserna skulle finnas inom turismen.

Styrelseledamot Rune Drockila (SFP) menar att han och andra beslutsfattare gärna skulle se Pyttis som en självständig kommun också i fortsättningen. Det behövs många nya arbetsplatser inom den egna kommunen för att det skall lyckas. Drockila anser att Pyttis är redo för utmaningen och att infrastrukturen utvidgas i den mån som behövs.

Rune Drockila framför Pyttis kommunbyrå
Rune Drockila framför Pyttis kommunbyrå Bild: YLE/Mikaela Wikström rune drockila

Sirius Sport Resort är det första företaget i ledet. Det nyöppnade centret kan stoltsera med att som enda företag i Finland erbjuda inomhussurfing och en vindtunnel. Enligt informatör Maria Skavø-Sinisalo har det börjat väldigt bra och samtidigt välkomnar hon med öppna armar andra företag till Pyttis. Det finns plats för flera.

Alla är ändå inte övertygade om att stora turismanläggningar är lösningen. I Mogenpört väcker ett eventuellt badhotell i området inte genklang. Här vill invånarna istället se småskaligare företag som bättre passar in i naturen. Dessutom tycker man att själva området ligger för långt borta från motorvägen.