Hoppa till huvudinnehåll

Ny chefredaktör för HS talar varmt för tvåspråkighet

Kaius Niemi
Kaius Niemi Bild: Yle/Sanoma viestintä kaius niemi

Helsingin Sanomats nyvalde chefredaktör Kaius Niemi talar för tvåspråkigheten i Finland.

Chefredaktörskapet brukar beskrivas som en av de mest inflytelserika posterna när det gäller att påverka finländarnas attityder.

Landets främsta opinionsbildare bland tidningarna, Helsingin Sanomat, får en ny chefredaktör som talar varmt för tvåspråkigheten i Finland.
Det blev i går klart att Kaius Niemi tar över den journalistiska ledningen på tidningen.

Tidningen väckte uppmärksamhet i våras då den på ledarplats klart tog ställning för svenskans ställning i Finland samtidigt som den publicerade en tvåspråkig artikel.

Också den tillträdande chefredaktören anser att tvåspråkigheten utan vidare är en rikedom.

- Det är oerhört viktigt att vi värnar om den i Finland, säger Niemi.

Han talar också för samförstånd mellan olika grupper i samhället.

- Vi måste ha förståelse för att det finns olika grupper av finländare. Den inflammerade språkfrågan får inte förstöra samförståndet mellan dem. Det är viktigt att vi gör gemensam sak, säger Kaius Niemi.

"Webbnyheter kan löna sig"

Den stora frågan för alla mediahus i dag är hur man ska svara mot förändringarna i folks sätt att använda massmedier. Kaius Niemi vill inte begrava Helsingin Sanomat som papperstidning.
- Både den och digital utgivning behövs. Och de två utgivningssätten utesluter inte varandra, säger han.

Kaius Niemi säger sig också tro på möjligheterna för kommersiell media att göra webbnyheter lönsamma. Det hörs ofta kritik mot det skattefinansierade bolaget Yles utbud på webben, och att de kommersiella bolagen tycker att det är svårt att ta betalt för sitt utbud. Här säger Niemi att Yle har en viktig roll och att de kommersiella måste finna sig i att leva sida vid sida med ett public servicebolag.

- Men Yle ska hålla sig till sitt grundläggande uppdrag och får inte göra det omöjligt för kommersiella medier att verka.

Niemi tillträder som chefredaktör för Helsingin Sanomat den 15 september. Han kommer från posten som chefredaktör för tidningarna Iltasanomat och Taloussanomat.

 • Kemiindustrins strejk flyttas fram med två veckor

  Strejken skulle ha börjat på måndag.

  Arbetsministeriet har beslutat att skjuta upp strejken som kemiindustrin varslat om med två veckor. Enligt den ursprungliga planen skulle strejken börja på måndag.

 • Sjöfrakten tänker grönare men förändringen sker långsamt

  Över hälften av företagen ser inga fördelar med miljötänk.

  Företagen inom sjöfrakten satsar på mer miljövänligare fartyg och teknik men förändringen sker långsamt. Den senaste rederibarometern som publicerades i onsdags visar att nästan hälften av de tillfrågade företagen inte ser några klara fördelar med att satsa på miljövänligare tonnage.

 • Sanna Marin i Davos: Kortsiktigt av näringslivet att glädjas åt uppvärmt Arktis

  Statsminister Marin mötte världsledarna i Davos.

  Mänsklighetens framtid står på spel i Arktis. Det var en formulering vid en paneldebatt i Davos om klimatförändringar och affärsmöjligheter i nord. Statsminister Sanna Marin har gjort sin debut på Världsekonomiskt Forum. På onsdagen puffade hon för Arktiska rådet i en paneldebatt med bland annat USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes