Hoppa till huvudinnehåll

"Samarbete ger samma kick som knark"

Stefan Einhorn
Stefan Einhorn Bild: Yle/ Amanda Bieber snäll

Snällhet är en viktig egenskap för både gruppen, individen och samhället i stort. Är man snäll gagnar det inte bara ens omgivning utan också en själv. Det säger läkaren och författaren Stefan Einhorn som skrivit flera böcker om snällhet och godhet.

- Det finns i dag vetenskapliga studier som stöder tanken att vi faktiskt tjänar på att göra goda gärningar, säger Stefan Einhorn.

Enligt Einhorn finns det en vilja inom människan att vara god. Problemet är att det finns krafter som håller oss tillbaka, så kallade motkrafter.

- Det finns fördomar som gör att man inte tänker på ett bra sätt, prestigetänkande, aggressioner mm. Jag brukar ägna ganska mycket tid åt sådana här motkrafter. Om man känner igen dem hos sig själv kan man göra någonting åt dem och då blir man en godare medmänniska, säger Einhorn.

Ibland impopulärt att vara snäll

Ordet snäll kopplas ofta till egenskaper som självutplånade och mesig. Då Einhorn talar om snällhet menar han en vilja att göra gott som man omsätter i handling. Det här kräver omdöme och klokhet. Då kan man inte vara mesig utan det krävs mod och integritet.

- Vissa snälla beslut är impopulära. Inte minst då vi fattar snälla beslut gentemot våra barn. Då blir vi inte alltid så populära, säger Einhorn.

Satsa på samarbete i stället för konkurrens

Einhorn poängterar att vi alla har mera att vinna på samarbete än konkurrens. Då man samarbetar aktiveras njutningscentret i vår hjärna. Det är samma njutningscentrum som aktiveras av till exempel god mat, narkotika och sex.

- Vi kan sluta knarka och i stället ägna oss åt att samarbeta. Det ger samma kick, säger Einhorn.

Stefan Einhorn berättar att han själv försöker vara snäll och god. Han tror också att han blivit snällare genom åren även om han är långt ifrån perfekt.

- Frågar du mina barn får du nog höra både det ena och det andra, säger Einhorn.

På onsdag eftermiddag föreläser Stefan Einhorn om snällhet och klokhet vid Korsholms vuxeninstitut. Salen är fullbokad och Einhorn hoppas att åhörarna skall hitta inspiration.

- Jag hoppas att publiken går därifrån och tänker att jag skall nog försöka bli lite snällare och jag skall nog försöka bli lite klokare. Om de tänker så är jag nöjd och glad, säger Einhorn.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten