Hoppa till huvudinnehåll

Tuula Teeri: "Nu måste vi locka utländska företag hit"

Tuula Teeri inledde sitt inskriptionstal med att kommentera Nokiabeskedet. Till vänster studentkårsordförande Piia Kuosmanen. Bild: YLE/Christoffer Gröhn inskription

Aalto-universitetets samarbete med Nokia förändras inte efter att Microsoft köper upp Nokias mobiltelefonenhet. Aalto har tillsammans med Nokia grundat en spetsenhet för teknologiforskning i Esbo och dessutom samarbetar man inom flera enskilda forskningsprojekt.

- Nokia har varit en av våra viktigaste samarbetspartners och kommer att vara det också i framtiden. Samarbetet mellan universitetet och Nokia har inte bara handlat om mobiltelefoner utan har varit bredare än så. Vårt samarbete har också handlat om kommunikationsteknologi och nätverk och jag tror att vårt goda samarbete kommer att fortsätta, säger Aalto-universitetets rektor Tuula Teeri till Yle Huvudstadsregionen.

Universitetet höll i går tisdag sin läsårsöppning där Teeri höll tal. Hon hade ändå i sista stund ändrat sitt tal och lagt in några stycken om Nokia i början av talet. Annars behandlades inte Nokia på den officiella delen av inskriptionen.

Aalto-universitetet samarbetar fortsättningsvis med Nokia. Bild: YLE/Christoffer Gröhn samarbetspartners

"Vi delar inte affärshemligheter"

Tuula Teeri säger att hon överraskades av nyheten fastän den föregåtts av rykten.

- Trots att vi samarbetar på forskningssidan delar vi inte affärshemligheter, säger Teeri.

Teeri berättar att universitetet redan nu strävar efter att ta till vara den kunskap om teknologi som uppkommit i och med Nokia.

- Vi har ett program som finansieras av Nokia och Microsoft och som utvecklar nya applikationer till mobiltelefoner. Jag tror vi nu måste främja etablering av utländska företag i Finland. Och nu har vi ju redan fått Microsoft hit. Kunskapen försvinner inte, tror jag.

Nokias huvudkontor på Kägeludden och Aalto-universitetets campus i Otnäs har legat ett stenkast från varandra, men enligt Teeri spelar det ingen roll fastän Nokias huvudkontor nu skulle flytta från Kägeludden.

- Människorna kommer att finnas kvar i Finland. Och vi på universitetet samarbetar med de företag som finns. Nokia försvinner heller inte från världskartan så det här är inte ett förödande beslut för vårt samarbete.

Ser optimistiskt på utvecklingen

Teeri säger att det är omöjligt att säga vad som är det "nya Nokia".

- Kunskapen om datateknologi och kommunikationsteknologi är vår starka sida inom Aalto-universitetet, men jag vet inte om det blir något nytt Nokia. Någonting intressant kommer att komma ut av det och mediernas förändras helt och hållet. Det finns så många olika utvecklingsmöjligheter. Jag är inte orolig och ser optimistiskt på framtiden.

Men kan det "nya Nokia" bli lika avgörande för Finlands ekonomi som det gamla?

- Det är svårt att säga. Och man kan inte förutse vilka företag som växer fort. Vem skulle ha förutsett att vårt snabbaste växande företag är Angry Birds, frågar sig Tuula Teeri.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen