Hoppa till huvudinnehåll

Korv kan leda till depression

Måttet är rågat
Måttet är rågat Bild: YLE 6571 0201 000

En ohälsosam kost kan leda till depression, kommer det fram i en färsk doktorsavhandling. Bland annat kaffe kan minska risken att insjukna i depression.

En ny doktorsavhandling visar att en dålig kost kan öka depressionsrisken på lång sikt.

Till exempel korv, köttprodukter, färdigmat, sockerrika efterrätter och vitt bröd ökar risken att bli deprimerad.

Orsaken är att den ohälsosamma maten inte innehåller tillräckligt folsyror. Folsyror hittar man i bland annat grönsaker, frukter, bär och fullkorn.

Fettsnåla ostar, fisk, höna och kaffe minskar depressionsrisken.

För dem som inte fick i sig tillräckligt folsyror är risken att insjukna i depression två gånger större än för dem som åt hälsosam mat.

Från tidigare vet man att deprimerade personers kost oftast är ohälsosammare än friskas.

Anu Ruusunen, magister i hälsovetenskap ligger bakom avhandlingen Diet and depression - An epidemiological study.

Läs också