Hoppa till huvudinnehåll

Lipponen: Varför gå skilda vägar med Sverige?

Paavo Lipponen
Paavo Lipponen Bild: EPA/Toms Kalnins presidentkampanj

Förre statsministern Paavo Lipponen (SDP) har aldrig gjort sig känd för att hymla, utan det är klarspråk som gäller. Och Lipponen låter nu sin vassa tunga med besked hudflänga alla de historielösa som i purfinskhetens namn driver in Finland i en återvändsgränd.

En oroad Lipponen deltar i debatten om undervisningen i det andra inhemska i en intervju i färskaste numret av tidskriften Seura.

Paavo Lipponen tar avstånd från termen tvångssvenska. Termen är avsiktligt motbjudande, meningen är att underblåsa negativa känslor. Och medierna och en del av politikerna faller in i samma trall.

Lipponen säger att Finland inte kan stå ensamt i världen. Var alltså söka samhörighet? Inte i den ryska sfären, och anglosaxerna bryr sig inte. De baltiska staterna är en liten grupp. Är inte Norden och Sverige det lämpligaste alternativet? undrar han.

Svensk rättsordning, inte rysk feodalism

Lipponen kritiserar också historielösheten. Man ignorerar det faktum att all kultur har kommit via Sverige. Finland blev därmed en del av den västerländska kulturen. Lipponen nämner som exempel rättsordningen, kvinnofriden, demokratin, bondefriheten och den kristna tron.

- Vad vore alternativet? Tysk eller rysk feodalism? Hur gick det för de baltiska och östeuropeiska staterna under feodalismen? Utan Sverige hade Finland blivit en del av Sovjet, och läget i dag vore helt annorlunda, säger han.

- Sverige är en stor framgångssaga. Varför inte ansluta oss, i stället för att gå skilda vägar? Krav att svenskundervisningen minskas isolerar Finland från sin naturliga gemenskap, säger han.

De i näringslivet som menar att man klarar sig bra med engelska i Norden får sig en ordentlig avhyvling.

- Märkligt hur eliten fjärmar sig från kulturtraditionen. Igen ser vi att penningen inte har något fosterland. Det är ju ett faktum att svenska öppnar tusentals möjligheter i Sverige och Norden.

Frivillig svenska ökar segregering

Lipponen pekar på också sociala följder av ändrad språkundervisning. Ojämlikheten ökar om bara barn i bättre utbildade familjer väljer svenska. Och östra Finland vill han inte se som en enklav för ryskan. Och Lipponen vore inte Lipponen om han inte påpekade att det är tack vare Gustav Vasa det finns finsk bosättning i östra Finland.

Som myt avfärdar han tolkningen att svenskan blev obligatorisk i grundskolan, eftersom det var ett villkor SFP ställde för att stöda reformen.

- Struntprat. Före grundskolan var det få som gick vidare till gymnasier och språkstudier. De som nu predikar mot svenskan vill ha tillbaka den forna ojämlikheten, säger han.

Läs också