Hoppa till huvudinnehåll

G20: Syrien, sura miner och gayaktivister

G20-mötet i S:t Petersburg mellan 19 stora ekonomier plus EU ska egentligen handla om världsekonomiska frågor. Världens fattiga och arbetslösa väntas ändå få minimal uppmärksamhet på mötet.

I stället väntas Syrienkonflikten och kroppsspråket mellan presidenterna Barack Obama och Vladimir Putin stå i fokus. Stämningen lär inte ska förbättras av att Obama planerar att möta ryska gayaktivister på fredagen.

I bästa fall kommer de 19 stora ekonomierna plus EU att godkänna en strategi för långsiktig och balanserad global tillväxt. Ett utkast för en sådan åtgärdsplan finns. Men mycket pekar på att Syrienkonflikten kommer att överskugga mötet.

Syrienrivalerna vid samma bord

Syrien finns inte på mötesagendan i Konstantinpalatset i S:t Petersburg, men huvudrivalerna i den internationella kampen om Syrien kommer att sitta vid samma mötesbord. Bland dem presidenterna Putin och Obama, Frankrikes president François Hollande, Turkiets premiärminister Recep Tayiip Erdogan och Saudiprinsen Saun al Faisal al Saud. Också FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon deltar i mötet.

Obama och Hollande väntas tala sig varma för ett militärt ingripande i Syrien, men möta hårt motstånd från Putin och hans kinesiske kollega Xi Jinping. Putin motsätter sig ett anfall mot syriska mål utan ett godkännande från FN:s säkerhetsråd. Ryssland kommer inte att medverka till ett godkännande innan det har presenterats vattentäta bevis på att det är Assad-regimen som har angripit civila syrier med kemiska vapen.

Enligt BBC presenterar Storbritanniens premiärminister David Cameron nya bevis på användning av kemiska vapen i Syrien.

Putin har meddelat att Syrienfrågan tas upp till diskussion under den middag som ordnas på torsdag kväll.

Lite överraskande har det meddelats att FN:s specialsändebud för Syrien i samband med det här mötet kommer att förhandla med olika länder för att få till stånd en internationell konferens om Syrien.

G20-mötet ger tillfälle för många möten om Syrien vid sidan om den officiella mötesagendan.

Rompuy: Inget att vinna med militärt angrepp

- Det finns ingenting att vinna med ett militärt angrepp, sade EU:s ordförande Herman van Rompuy i dag inför mötet i S:t Petersburg. Enligt honom är det förhandlingar och diplomati som gäller nu.

EU-landet Frankrike stöder dock USA:s idé om ett militärt angrepp.

Inget enskilt möte mellan Obama och Putin

Putins talesman Dmitrij Peskov bekräftade på torsdag morgon att det inte blir något enskilt möte mellan Putin och Obama i S:t Petersburg.

En hel del uppmärksamhet kommer att riktas mot minspel och kroppsspråk mellan Putin och Obama under G20. Kommer de att skaka hand? Kommer de att prata med varandra under middagen?

Varning från Kina

Kina varnar för de ekonomiska riskerna med ett militärt anfall mot Syrien. - En militäraktion skulle skada den globala ekonomin, säger Kinas vice finansminister Zhu Guangyao. Han varnar framförallt för att ett anfall kraftigt skulle höja oljepriset.

Obama möter gayaktivister

G20-mötet i S:t Petersburg pågår i två dagar. På fredagen har president Obama bokat in ett möte med ryska människorättsaktivister, bland dem gay- och hbt-aktivister.

USA vill visa sitt stöd för de hårt trängda sexuella minoriteterna i Ryssland, men mötet kommer knappast att förbättra stämningen mellan Obama och Putin. Vita huset har meddelat att Obama kommer att "möta medborgaraktivister för att diskutera den viktiga roll som medborgarsamhället har då det gäller att främja mänskliga rättigheter och tolerans". I det uttalandet nämns inte hbt-aktivister specifikt.

Det verkar vara just de ryska gayaktivisterna som är mest entusiastiska inför mötet med Obama. Flera andra prominenta människorättsaktivister som har fått inbjudan verkar luta åt att tacka nej. De klagar över att USA ständigt byter mötestidpunkt. Den tilltänkta amerikanska Syrienattacken och Snowdenskandalen har inte ökat Obamas popularitet bland ryska människorättsaktivister.

Läs också:
Angrepp mot Syrien stöter på amerikanskt motstånd
"Omvärlden kan inte tiga"

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes