Hoppa till huvudinnehåll

Fler företag kunde utnyttja läroavtal

Bild: Yle/Erica Vasama christian mikander

Läroavtal är ett bra sätt för företag att ge unga en skräddarsydd utbildning.

Alltför få företag vet ändå om fördelarna med att anställa någon på läroavtal, vet man vid Point College vuxenutbildning i Borgå.

- De får gärna kontakta oss och vi är i kontakt med dem för att informera om systemet. Jag tror att de inte riktigt vet att de kan lära upp unga precis till det som behövs i det egna företaget. Det finns mycket potential i det, säger läroavtalschef Susan Helenius-Nieminen.

Vuxenutbildningen vid Point College inleder sin verksamhet i nya utrymmen i Konstfabriken denna höst. Ett klassrum är inrett för den nya linjen för fotvårdare. Två grupper är redan fullsatta och nya förfrågningar kommer varje dag. Enligt Helenius-Nieminen planerar man redan en ny linje som ska starta vid årsskiftet.

- Här i regionen och egentligen i hela Södra Finland finns det ett behov och vi är en av de få som arrangerar utbildningen, säger vuxenutbildningschef Christian Mikander.

För att få börja på linjen för fotvård bör man ha minst närvårdarkompetens. Vi talar alltså inte om kosmetisk pedikyr utan grövre vård bland annat för äldre och diabetiker.

  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.

Läs också