Hoppa till huvudinnehåll

Från botten av badkaret till de kriminellas kompis

Mikael Maltzeff hittade vägen ur det tuffa livet. mikael maltzeff

Mikael Maltzeffs ungdom var ingen finlandssvensk Kulturfonden-bubbla. Redan som 13-åring provade han på hasch. Ett par år senare stannade han på klassen. Därifrån gick det bara utför.

- Jag bytte till en finskspråkig skola och där fanns alla möjliga finurliga typer. Jag började dricka mera och röka på oftare.

Det tog inte länge innan Mikael provade på tyngre droger.

- Jag måste visa för dem jag hängde med att jag är lika tuff som dem. Därifrån gick det snabbt vidare. Jag märkte det inte ens själv.

Som 15-åring fick han sitt första straff och blev därmed stämplad för livet. Mikael tiger fortfarande om sina brott. Trots att det gått många år är han rädd att avslöjanden skulle leda till åtal.

Knark och tv-spel som dagsprogram

Efter många år av ett instabilt liv insåg Mikael att han måste göra något.

- Jag hade cyklat i flera timmar och gömde mig efter det i en mörk källare. Jag trodde att någon var efter mig. Jag låg också i badkaret och var rädd att polisen skulle ta mig.

Men han lyckades endast skära ner på de tyngre drogerna. Han drack fortfarande alkohol och rökte hasch.

- Dagarna gick ut på att jag tände bongen tio minuter efter att jag vaknat. Sedan spelade jag Playstation och drack öl. Samma upprepades följande dag.

Mikael säger att ingen myndighet kan uppmana unga att sluta missbruka. Beslutet att skärpa sig och söka hjälp kommer från en själv.

- Direkt när jag stängde dörren till läkaren började jag gråta. Jag orkade inte längre.

Avskurna öron avskräcker

I dag går det betydligt bättre för Mikael Maltzeff. 29-åringen är utbildad ungdomsledare och gör sin praktik på Kris (Kriminellas revansch i samhället).

- Det finns två lagar i Finland. Den Finska lagen och de kriminellas lag. På Kris kan man berätta om vad som helst. Man behöver inte vara rädd att polisen tar fast en. Ingenting går vidare från oss.

Mikael berättar att det är helt vanliga diskussioner som förs i Kris. De dricker kaffe och äter en bulle samtidigt som de snackar om precis vad som helst. Målet är att göra kunderna bekväma.

- Människor som kommit ut ur fängelset har mera förtroende för oss som gått livets skola. De litar och lyssnar inte på en socionom som endast suttit på skolbänken.

Mikael är en av de yngre på Kris och nu efterlyser han flera unga som kan hjälpa till.

- Många av kunderna är 60 år gamla och har suttit halva sitt liv i fängelser. När en sådan berättar om hur han skurit av någons öra avskräcker de många unga från att komma till oss.

Unga. Nu!

 • Tänk om jag blir kvar här?

  Paula har sökt jobb efter jobb och till slut äntligen fått ett. Jobbet på lopptorget är bra, men hon ser det bara som en tillfällig lösning. I Jakobstad vill hon nämligen inte bo kvar.

 • Ingen får komma för nära

  Adam har genomgått en könskorrigering och börjat på ny utbildning. Han smider planer för framtiden, men är osäker på vad han egentligen vill. En sak i alla fall säker: han blir mer och mer intresserad av att inleda en kärleksrelation.

 • Inga egna pengar

  Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, dålig ekonomi. Sanna har kämpat och tagit sig in på ett nytt spår. Studierna i foto och data på folkhögskolan känns bra, men ibland känns livet fortfarande tungt. Ändå måste hon blicka mot framtiden.

 • En enda jävla pina

  Benjamin flyttar till en bättre lägenhet, går på gulnäbbsintagning och håller sig nykter. Livet har tagit en positiv vändning, men plötsligt stöter han på ett bakslag. När han ringer till socialen vänds allt upp och ner. Kontot är tomt och suget efter knark blir allt starkare.

 • Viktigt att anställa ungdomar

  Unga som står utan meningsfull sysselsättning kan alltid söka en praktikplats på After Eight i Jakobstad för att komma ett steg vidare. After Eights målsättning är att ge meningsfull arbetspraktik och uppmana till fortsatta studier eller arbete. Men också hjälpa ungdomar att ta kontroll över vardagen och stärka självkänslan.

 • Den största orsaken att förlora i tennis

  I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke. En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

 • Livet på en gungbräda

  Päivi Storgårds liv går i perioder. Ibland är hon hyperaktiv och rentav manisk medan hon ibland endast kan ligga i sängen och gråta, inte äta, inte prata, bara gråta. Läs hennes intervju här.

 • Ta din chans - för unga

  Känner du att du behöver hjälp, bara vill prata med nån, lite råd på vägen eller en ledande hand? Fyll i detta formulär.

 • Ge en chans - för vuxna

  Är du en vuxen eller kanske ett företag som vill och har möjlighet att sträcka ut en hand? Fyll i detta formulär.

 • Hur hitta studiemotivationen?

  ”Jag har tappat motivationen, jag är ointresserad av mitt ämne.” ”Om jag fick lite inspiration någonstans ifrån så skulle jag komma framåt.” ”Jag är egentligen jätteintresserad av mina studier men får ändå ingenting till stånd.” Känner du igen dig själv i dessa citat?

 • Ensamhetens kval

  Det är vanligt att känna sig ensam. Antingen någongång eller ofta. Många unga bor ofta ensamma nuförtiden. Antalet ensamboenden ökade med 17 000 år 2012 i Finland! Det är mycket.

 • Och vad skall du bli som stor?

  Att välja studieplats är ingen lätt sak. Någon kanske funderar på flera olika alternativ medan andra inte har en aning om vilket yrke kunde vara intressant och passande för dem. Hur är det egentligen att vara sångare, lärare eller fotograf? Vad är det roligaste och vad är det tråkigaste med dessa yrken? Läs vidare så får du veta mera och får tips av professionella.

 • Hur få sömnen att infinna sig

  Varför sover vi? Vad behöver vi sömnen till? Frågor som dessa finns det ännu inga entydiga svar på, bara spekulationer. Vi vet, att vi inte kan fungera utan en viss måtta sömn, ett mått som uppskattas till mellan sex och nio timmar. Ju mera regelbundet vi sover, desto bättre mår kroppen och vårt psyke och desto bättre arbetar vår hjärna.