Hoppa till huvudinnehåll

Kaarlo får inte sälja sitt vin

Kaarlo Nelimarkka har bevisat att det går att odla druvor på de österbottniska breddgraderna. Han odlar både i växthus och på friland.

- Solen skiner mycket här, säger han. Om man jämför Würzburg med Vasa under tiden kring midsommar så kan man säga att det är längre gånger längre dagar här än där. Man behöver inte alls använda gifter här, vintern sköter ju bort all ohyra. I Sydeuropa har dom hagelskurar och måste använda gifter.

Orsaken till att vinet inte får säljas är EU. Det var de stora vinländerna som i tiden grundade unionen. Vinlobbyn därifårn är stark och det har lett till att vinodlingen styrs av ett synnerligen strängt reglemente.

EU-parlamentarikern Nils Torvalds, SFP, hoppas att EU kan åtgärda der här.

- Det som EU i alla andra sammanhang talar om är etableringsfrihet, fri företagsamhet, en gränslös marknad, fri rörlighet och så vidare. Nu visar det sig att fri rörlighet gäller för somliga, men om du har en vinodling i Österbotten så gäller den friheten eller företagsfriheten inte.

Det första steget vore att Finland i likhet med andra länder anmäler sig som vinodlarland.

- Men det kan hända att när man samtidigt har kämpat för att få ett nordiskt understöd för vårt nordiska jordbruk så vill man inte signalera att här är det så varmt att man kan odla vindruvor, säger Torvalds. Det kan hända att man på sätt och vis har målat in sig i ett hörn och den som då odlar vindruvor och försöker åstadkomma vin i det här landet åkar i kläm.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten