Hoppa till huvudinnehåll

"Låt flickan njuta av sin kvinnlighet"

Lek
Lek Bild: Mika Kanerva familjeliv

Internet kryllar av bloggar och videosnuttar där flickor i 10-årsåldern ger sminktips till varandra och funderar på hur de ser ut just idag. I butikerna finns det behåar i storlek 110 och med flicktidningen kommer en sminkväska.


Många tycker att dagens småflickor blir utseendefixerade redan när de är 5 år. Morgonen kan bli en katastrof om favoritklänningen är i tvätten och på önskelistan står högklackade skor och nagellack. Hur oroliga ska vi bli över det här?

Elina Oinas är docent vid Helsingfors universitet och har forskat i flickors syn på sig själva och sin sexualitet. Hon tycker att de vuxnas upprördhet kan skada flickorna. Att vara intresserad av sitt utseende hör till och ska inte förlöjligas.

- Genom sitt utseende skapar flickorna sitt jag. Är man 8-9 så funderar man på sig själv i relation till andra. Också pojkarna funderar på sitt utseende, säger Elina Oinas.

Men ska flickorna använda smink när de är 10 och spegla sig hela morgonen?

- Så länge de inte kräver näs- och bröstoperationer ska vi vara ganska lättade. Man ska akta sig för att få flickan att känna sig skamsen över sig själv. Och handlar allt om utseende och kläder bör man nog som förälder se om det finns tillräckligt annat innehåll i flickans liv.

Elina Oinas säger att småflickor ofta lämnas väldigt ensamma med sina kropps- och utseendefunderingar. De behöver få diskutera mycket mer och så att man inte tycker att deras utseendeintresse är en dålig sak. Pappor är ofta obekväma att tala om kvinnlighet med sina döttrar men de borde beundra dem och visa det.

- Pappors åsikter är oerhört viktiga för en växande flicka.

Enligt Elina Oinas borde vi vara avundsjuka på de kulturer som är stolta över kvinnligheten. Hon menar att det finns en paranoid inställning hos jämställdhetskvinnan. Vi vill inte att sexualitet definierar kvinnan – men det är nog viktigt också. Däremot kan man se att det har gått till överdrift hos oss.

- Jag var på skolavslutning i ett högstadium och där såg man att flickorna hade väldigt lite på sig. De nya brösten höll på att hoppa ut ur klänningen.

Ska småflickor ha behå när de inte har bröst?

- Det är inte fel att längta efter en behå. Flickan ska ju vänta på att bli kvinna och att få bröst – vad är det för smutsigt i det, frågar Elina Oinas.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP