Hoppa till huvudinnehåll

Narkotikapolis misstänks för tjänstebrott- polisen vill spåra läckan

Polisens logo på en vägg.
Polisens logo på en vägg. Bild: Yle polisen,polisväsen,polisinrättningar,körbanor

Kriminalöverkommisarie Jari Aarnio som leder narkotikapolisen i Helsingfors misstänks för brott mot tjänsteplikt, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Åklagare vid riksåklagarämbetet har bekräftat för tidningen att en förundersökning pågår, men har inte gett mer ingående detaljer om vad misstankarna gäller.

Bakom förundersökningen ligger enligt HS information från en kvinna som känner Aarnio genom sitt arbete som prostituerad.

Kvinnan tog själv kontakt med myndigheterna. Hon misstänks för att ha lyft stöd på felaktiga grunder medan hon i själva verket hade yrkesinkomster som prostituerad.

Vid Helsingforspolisens informationsavdelning berättar överkommisarie Juha Hakola att Aarnio gett en redogörelse över saken och att han fortfarande har polisledningens fulla förtroende.

Aarnio själv avböjde att kommentera ärendet till Helsingin Sanomat.

Polisen vill spåra läckan

Polisen har under fredagen lämnat in en undersökningsbegäran till riksåklagare Matti Nissinen. Helsingforspolisen vill gå till botten med hur reportrarna fick informationen om den pågående förundersökningen.

Enligt polisen ringde reportrarna Aarnio bara fem timmar efter att han själv meddelats om saken.

Senast var narkotikapolisen i Helsingfors i blåsväder för några år sedan när ett tjugotal poliser misstänktes för oegentligheter i sina arbetsmetoder.

Fallet avslutades med att två poliser dömdes för tjänstebrott. Aarnio var inte en av de dömda.

Artikeln har uppdaterats 06.09 13:30 med informationen om polisens undersökningsbegäran.

Läs också