Hoppa till huvudinnehåll

Sverige deltar i NSA-övervakningen

Visselblåsaren Edward Snowdens senaste avslöjande ger vid handen att USA och Storbritannien har knäckt internetkrypteringar på mycket bredare front än vad som var känt tidigare.

Underrättelsetjänsterna kommer till och med åt dina banktransaktioner och sjukjournaler.

På basis av Snowdens senaste avslöjande rapporterar både The Guardian och New York Times på fredagen att den amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA och dess brittiska motsvarighet GCHQ har knäckt de koder som skyddar bland annat människors banktransaktioner, andra affärer på nätet, sjukjournaler, e-post och telefonsamtal.

Enligt New York Times har NSA byggt "superdatorer" för att bryta krypteringar, men också tvingat teknologiföretag och internetoperatörer att öppna så kallade bakdörrar till sina system. Internetanvändare kan alltså inte lita på de försäkringar som de har fått om att deras mest privata aktiviteter på nätet är skyddade.

Amerikanska NSA ska ha ansträngt sig extra hårt för att knäcka aktiviteter som skyddas av så kallade VPN-nycklar och det skydd som används i fjärde generationens smarttelefoner (4G).

Grävande journalist: "Katastrof"

Sveriges radio har intervjuat en svensk frilansjournalist som använder sig av krypteringstjänster i arbetet. Fredrik Laurin beskriver det senaste avslöjandet som mycket oroande.

- De uppgifter av Snowden som de nu har publicerat visar i praktiken att alla kommersiella datasäkerhetssystem är komprometterade. NSA och deras partners kan alltså granska all data som flyter igenom internationella fiberlänkar, telefonledningar, internet i realtid. Det är en enorm katastrof om det här stämmer, säger Laurin.

Enligt Laurin borde Snowdens senaste avslöjande vara extra oroande för dem som har valt att skydda sig med hjälp av krypteringstjänster. Det gäller exempelvis journalister, advokater, ledande politiker och strategiska industrier.

Fredrik Laurin är en av de journalister som ligger bakom avslöjandena om Telia-Soneras skumma affärer med diktaturen Uzbekistan.

Sverige har deltagit i NSA-övervakningen

Svenska Försvarets radioanstalt (FRA) ska ha samarbetat med amerikanska NSA och brittiska GCHQ, rapporterar svenska Metro samtidigt som det senaste avslöjandet från Snowden publiceras. De nya uppgifterna om FRA har dykt upp vid en utfrågning i Europaparlamentets kommitté Libe.

Utskottet hade bjudit in flera forskare och journalister för att förklara vad NSA:s avlyssning innebär. En av dem som inbjudits var den undersökande journalisten Duncan Campbell. Han anklagade Sverige för att vara den tredje viktiga parten i avlyssningsskandalen.

Enligt Campbell ska Sverige bland annat ha givit USA tillgång till baltiska undervattenskablar, skriver Metro. Kodnamnet för Sverige ska vara "Sardine". FRA har vägrat att kommentera uppgiferna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes