Hoppa till huvudinnehåll

Trivselvikt - att må bra

Kost och levnadsvanor
Kost och levnadsvanor Bild: Yle / Sluta panta. Illustration av Linn Henrichson lavnadsvanor

Fenomenet med tidningar och tv-program som visar hur du lagar mat med mycket smör och grädde och modellprogram som lyfter fram ett extremt smalt kroppsideal är problematisk. Många av de frågor jag får på Folkhälsans kostforum kommer från killar och tjejer som är missnöjda med sitt utseende och handlar om att gå ner i vikt eller få mindre lår och mage. Oftast är frågeställaren normalviktig och frisk. Vi behöver en snällare syn på oss själva när vi försöker leva hälsosamt. Om vi bara fokuserar på vikten och ätande leder det lätt till en ätstörning.

Varje tid har sina skönhetsideal. Inte ens modellerna har de kroppar som vi ser i tv och tidningar, och tur är väl det. Bilder är ofta retuscherade och ger en felaktig bild av verkligheten och konstiga proportioner på midja, höfter och bröst. Daily Mail hade nyligen en artikel om konstnären Nikolay Lamms bilder på hur Barbie skulle se ut om hon var en normalviktig 19-årig tjej.

Här kan du se bilderna

Om du tittar på människor på gatan ser de alla olika ut, korta och långa, unga och gamla. Vi vet att det är så här, så kanske det är dags att sluta jämföra sig med andra? Vad kan var och en av oss göra för att ändra på idealet? För någon som idrottar mycket kan det vara svårt att hitta välsittande kläder i modeaffärerna. Kan vi kräva kläder som passar olika kroppar?

Om vi vill leva hälsosammare är det bättre att tänka på att vi vill förbättra vår livskvalitet, inte vårt utseende. Om du äter mångsidigt, rör på dig och sover tillräckligt mår du bra och har lättare att hålla en hälsosam vikt. Kunde vi fokusera mera på hur det känns i kroppen, inte hur den ser ut? Njuter du av matens utseende, doft och smak utan dåligt samvete eller är maten bara kalorier?

Vi kan inte blunda för att en alltför stor övervikt är dålig för hälsan och att våra levnadsvanor har stor betydelse för vår hälsa, men trivselvikten kan variera mycket mellan olika personer. Vi är ofta betydligt mera kritiska mot oss själva än mot andra.

Det har sagts förut, men jag tycker inte det kan sägas för många gånger: om du är stolt över dig själv och mår bra, så syns det utåt! Livet varar inte för evigt och det minsta vi kan göra är att älska oss själva just så som vi är.

//Linda Hongisto, Folkhälsan. Du kan chatta med Linda om temat måndagen den 9.9 på Sluta panta-chatten kl.19-22.