Hoppa till huvudinnehåll

Vegaprisjuryn: ”Vi har ett resultat”

Juryn för Vegapriset 2013. Micaela Röman, Eva Frantz, Hans-Åke Manelius, Hippi Hovi och Benny Törnroos.
Juryn för Vegapriset 2013. Micaela Röman, Eva Frantz, Hans-Åke Manelius, Hippi Hovi och Benny Törnroos. Bild: YLE/Mirjam Heir vegapriset

Nu har juryn korat vinnarna av Vegapriset 2013. Resultatet håller de hemligt fram till den stora prisgalan som ordnas den 21 september på Ritz i Vasa. Det har varit svårt att välja, alla nominerade var ju värda ett pris, säger musikkoordinatorn Hans-Åke Manelius som har lett juryarbetet.

För spänningens skull kungörs vinnarna av Vegapriset först på galakvällen. Juryn avslöjar trots allt att de vinnande artisterna står för nyskapande, mångsidig och personlig musik.

– Vi har också försökt se till att pristagarna tillsammans utgör en bra helhet, säger Manelius.

Under sommaren har publiken fått tycka till om de nominerade och juryn har försökt lyssnat på allas åsikter.

– Det har hänt att man har kommit fram till mig på gatan och berättat vem man tycker förtjänar att vinna, säger vasamusikern och radiomannen Hippi Hovi.

Manelius säger att lyssnarna också har gjort juryn uppmärksam på kategorier som kunde tas med i Vegapriset ett nytt år.

Fyra av de tolv nominerade kommer att belönas med Vegapriset 2013. Kategorierna är årets album, årets kvinnliga artist, årets manliga artist och årets grupp. Juryn har också utsett en pristagare för en livsgärning inom finlandssvensk musik.

En finlandssvensk Grammygala

Vegapriset utdelas på en direktsänd gala som ordnas tillsammans med Musik och Talang. Sändningen börjar klockan 20.00 i Radio Vega den 21 september. Eva Frantz och Johan Lindroos leder prisutdelningen som avslutas med en konsert med Patrik Isaksson.

– Man kan kalla det hela för ”den finlandssvenska Grammygalan” men vi har ju våra egna kriterier för vinnarna, säger Manelius.

Hovi som är ordförande för Musik och Talang välkomnar ett finlandssvenskt musikpris. Han säger att konceptet för fram den finlandssvenska musiken och passar ypperligt in på Musik och Talang-evenemanget.

Vegaprisjuryn består av musikkoordinator Hans-Åke Manelius, musikredaktör Benny Törnroos, programledare Eva Frantz, vasamusikern och radiomannen Hippi Hovi samt Borgåbladets chefredaktör Micaela Röman.

Läs också

Musik