Hoppa till huvudinnehåll

Frida Lindholm: Oj, vad du är stor och stark!

Frida Lindholm
Frida Lindholm Bild: Janica Lönn, Stormphotography / Yle frida lindholm

Med våra små kommentarer visar vi vuxna barnen vad de kan våga hoppas av framtiden.

- Du kommer bli en bra trummis när du blir stor. Det ser man på dig.

På köksgolvet sitter det sju månader gamla barnet och slår kastrullock mot varandra. Han tittar på kvinnan som pratar med honom, skrattar och fortsätter dunka, antagligen i takt till AC/DC.

Redan från spädbarn definierar omgivningen dig. Föräldrarna, skolan, media, vänner, grannar och släkt gör det klart för dig vem du är och vad du har att vänta av framtiden. Så också Mosku, sju månader gammal, som (om han hade kunnat registrera det) hade noterat att han kan bli trummis i ett band.

Lek med tanken. Hur skulle yrkesfördelningen i Finland se ut vi vuxna försökte jobba mot stereotypiska könsroller som vi (ofta omedvetet) placerar på barnen i vår omgivning. Tänk om flera föräldrar berömde sina söner för fina vårdkunskaper. Johan är väldigt bra på att ta hand om mormor. Ni skulle se hur han byter blöjor på lillasyster. Eller om flera föräldrar ansåg det vara dotterns uppgift att sköta det tekniska i hemmet. Var är Jannika? Jag behöver hjälp med att välja, ska jag ha OS X eller Linux?

Onödigt att säga åt ett barn att det sjunger vackert om det låter som en kråka. Eller uppmuntra en person som knappt kan räkna ett plus ett att bli matematiker. Men nödvändigt att reflektera över hur vi vuxna med våra små kommentarer visar barnen vad de kan våga hoppas av framtiden.

Själv är jag katastrofalt stereotypisk. Oj, vad du är stor och stark, säger jag åt min kompis son. Skall jag lära dig att fläta hår, säger jag åt en annans dotter. Förra gången jag skulle välja gåva åt min gudson kunde jag bara tänka på att jag inte har en aning om vad små pojkar vill ha i present. Jag funderade inte alls på vad det här specifika barnet vill ha som gåva, utan i mitt huvud var det en pojke som skulle få en pojkgåva.

Vad gäller lilla Mosku hoppas jag att han hade fått höra samma rebelliska trummisuppmuntran av min vän, också om hans namn hade varit Elsa.