Hoppa till huvudinnehåll

Åboländska kommuner säger nej till uppsägningar

Bild: Yle protokoll

Vid årsskiftet upphör anställningsskyddet i de kommuner som fusionerades för 5 år sedan. I vissa kommuner innebär det här att personal sägs upp. Så är ändå inte fallet i Pargas, berättar personalchef Peter Lindroos.

I samband med kommunfusionen i Pargas år 2009 fick de som övergick i stadens tjänst ett anställningsskydd. Vid årsskiftet har det gått 5 år sedan samgången och det innebär att anställningsskyddet upphör.

I vissa kommuner innebär det här att personal kommer att sägas upp men så är inte fallet i Pargas berättar personalchef Peter Lindroos.

- Jag är förvånad över att det här har blivit en så stor grej. Vi har inte för mycket personal här i Pargas. Det är klart att vid pensioneringar kollar vi alltid om ett jobb går att omorganisera. När det gäller administrativa uppgifter har vi gjort omorganiseringar och personalen har minskat naturligt genom pensioneringar men det kommer inte att ske några dramatiska förändringar vid årsskiftet.

Pargas stads ekonomi är mycket ansträngd att personalkostnaderna är den procentuellt sett största utgiften i staden. Men det betyder inte att man kommer att säga upp eller permittera personal, trots att man snart har den möjligheten.

- Vi har brist på personal. Vi sätter mycket mer energi på att locka kunnigt folk till kommunen än att försöka minska på personalen, säger Lindroos.

Uppsägningar inte ett alternativ i Kimitoön

Också för Kimitoöns del upphör anställningsskyddet för de kommunalt anställda vid årsskiftet.

Enligt förvaltningschef Erika Strandberg är uppsägningar inte aktuella, eftersom pensionsavgången är så stor.