Hoppa till huvudinnehåll

Första prognos: Klar borgerlig majoritet

Arbeiderpartiets jens Stoltenberg ser ut att förlora mot Erna Solberg, Høyre
Det ser lovande ut för Erna Solberg och partiet Høyre. Bilden är från en tidigare tv-debatt med Jens Stoltenberg Arbeiderpartiets jens Stoltenberg ser ut att förlora mot Erna Solberg, Høyre Bild: EPA/HEIKO JUNGE stortingsval

Det ser ut att bli en klar borgerlig majoritet i Stortinget i Norge, visar den första valprognosen.

Enligt prognosen får de rödgröna 72 mandat i Stortinget och de borgerliga partierna 96 mandat.

Det konservativa Høyre med Erna Solberg i spetsen ser ut att få kring 25 procent av rösterna, vilket är ungefär åtta procentenheter fler än i förra valet. Det populistiska, invandrarkritiska Fremskrittspartiet ser ut att få kring 16 procent av rösterna.

Arbeiderpartiet får enligt prognosen drygt 30 procent av rösterna, Senterpartiet drygt sju procent, det kristdemokratiska Kristelig Folkeparti ungefär sex procent, Venstre 4,6 procent och Sosialistisk Venstre fyra procent av rösterna.

Vallokalerna i Norge stängde sina dörrar vid klockan 22 finsk tid.

Följ med rösträkningen via NRK.

Sveriges radio, NRK

Läs också:
Regeringsskifte förestår i Norge

Norrmännen går till val - regeringsskifte väntas

Läs också