Hoppa till huvudinnehåll

Och orkade var vad "Vargarna" gjorde

Petteri Koponen
Petteri Koponen glödhet. Petteri Koponen Bild: EPA petteri koponen

Ytterligare en sensationell seger bjöd den finländska "vargflocken" på i basket-EM i Slovenien. Vem hade på förhand trott att Finland skulle besegra Europas näst bästa basketlandslag, enligt det internationella basketförbundets rankning, Grekland?!

Med 50 minuters spel mot Ryssland i benen kändes det osannolikt redan när Finland i paus ledde över grekerna. Petteri Koponen som spelat hela 42 minuter mot Ryssland grovjobbade som aldrig för och radade upp prestationer av högsta internationella klass gång efter gång. Ifall han inte kom åt att skjuta en trea fintade han bort försvaret och satte en två i stället eller så hittade han en medspelare i öppet läge. Koponen var planens gigant som överglänste Euroligans stora stjärnor med Europas bästa spelare Vassilis Spanoulis i spetsen. Helt enkelt världsklass.

Försvaren en fantastisk grund att stå på

Finlands framgång med fyra segrar på fem matcher mot basketvärldens giganter grundar sig på försvarsspelet. Mot Ryssland levde "Vargarna" nästan bara på försvaret och mot Grekland var försvaret grunden till segern. Trots att Hanno Möttölä skadade sig i början av matchen, visade finländarna upp fantastisk rörlighet vilket ledde till att Greklands "buffel" Ioannis Bouroussis (213 cm) kom helt i skymundan. Med två spelare mot en tog de betydligt kortare Tuukka Kotti och Kimmo Muurinen bort Bouroussis ytor och plötsligt var grekernas ända utväg att skjuta från distand eller försöka penetrera in genom de mindre och snabbare spelarna. Inget av de grekiska recepten fungerade mot Finland som sakta men säkert drog ifrån. Hjälp fick förvaret dessutom av Antti Nikkilä (210 cm) som täckte ytor och tog returer. En helgjuten försvarsinsats av Finland.

Avslappnat

När man kan lita på försvaret kan man också spela mera avslappnat i anfallsändan. Det var vad som hände. Procentuellt sett hade Finland sin bästa kväll hittills vad skyttet gällde. Dessutom utmanövrerade "Vargarna" Grekland också i returtagningen. Och när nerverna höll på strafflinjen under de häktiska slutminuterna kunde Finland avsluta gruppspelet med segern som chockar basketvärlden. Ett är säkert, från och med nu är Koponen (om han inte redan var det) en märkt man, både på gott och ont. Många storklubbar och kanske NBA låter inte 25-åringens 29 poäng gå obemärkta!

Finland i fortsättningsserien med två seriepoäng i bagaget

Segern över Grekland betyder att Finland inleder fortsättningsserien i Ljublijana på två poäng samtidigt som grekerna startar från noll. Till Finlands grupp i fortsättningsserien kommer med stor sannolikhet att höra Spanien och Slovenien. Om den tredje platsen kämpar Tjeckien och Kroatien på måndag kväll. Spanien har varit i två raka OS-finaler mot USA och är världens näst bästa lag. Slovenien spelar på hemmaplan vilket har stor betydelse. Det goda i kråksången är att vi bäddat ett fantastiskt läge inför det skedet. I bästa fall kan en seger till ge en plats i play-off. Det fyra bästa från respektive grupp i fortsättningsserien är med då medaljlagen skall börja sållas ut.