Hoppa till huvudinnehåll

Striden om Katalonien

Bild: Yle/Pekka Palmgren vi borde prata om europa

- Vi har förlorat fem krig mot Spanien. Vi vill inte förlora ett till, säger Jordi Vazquez, en av separatisterna i Barcelona och fortsätter: men vi kommer inte att ge upp! Lita på det!

Europas karta kommer kanske att få ritas om – i och för sig ingenting nytt, men alltid lika dramatiskt.

I Katalonien uppfattar sig en majoritet av invånarna som ett folk utan nation. Ett folk med ett eget språk, en egen historia och en identitet. De flesta tar avstånd från en spansk identitet, trots att de talar spanska som sitt andra språk. ”Jag är inte spanjor”, säger Jordi och ser förolämpad ut.

Konflikten mellan Spanien och Katalonien är kanske en av de mer okända i Europa. Medierna tenderar att fokusera på beväpnade konflikter som i Baskien, Nordirland, Balkan…. Separatisterna i Katalonien är väl medvetna om det här. Beslutsamheten är lika fast som hos baskerna, engagemanget lika starkt, men medlen är fredliga.

Enorm demonstration väntas

Men den mediala uppmärksamheten kan ta fart den 11 september. Då kan upp till två miljoner katalaner samlas för att protestera mot Spanien. Förväntningen bygger på siffrorna från i fjol. I marschen på Kataloniens nationaldag deltog 1,5 miljoner och självständighetsrörelsen har ytterligare stärkts sedan dess.

Spanien är en ung demokrati. Under general Francos tid vara det katalanska språket förbjudet. Likaså de katalanska namnen. I dag är katalanska ett officiellt språk vid sidan om spanskan (Castellano) och regionen har en viss autonomi men för majoriteten av katalanerna räcker det inte. I regionen vill man ordna en folkomröstning om självständigheten. Regeringen i Madrid förbjuder folkomröstningen med motiveringen att den skulle kränka grundlagen. Katalanerna ser det som en demokratifråga.

Mänsklig kedja genom Katalonien

Den 11 september ordnas Via Catalana med den berömda demonstrationen Via Baltica (The chain of freedom) som förebild. Det var den 23 augusti 1989 som två miljoner människor bildade en kedja genom Estland, Lettland och Litauen för att göra världen uppmärksam på självständighetssträvandena. Kedjan fick ett enormt genomslag och dagen firas fortfarande som en andra nationaldag i de tre länderna. Katalanerna ska bilda en kedja genom hela regionen och hoppas på en liknande effekt.

Kan Spanien verkligen hindra Katalonien att utlysa sin självständighet om en majoritet i regionen kräver det? Kan man förbjuda folkomröstningen? Vilka medel är man redo att ta till på båda sidorna? Vad kan katalanerna göra? Två katalanska politiker kastades nyligen ut ur plenisalen i parlamentet i Madrid efter att ha vägrat tala spanska. Historien upprepar sig: den världskända katalanska arkitekten Antoni Gaudi blev arresterad och misshandlad då han för nästan 100 år sedan vägrade tala spanska på gatan. I regionens huvudstad Barcelona hävdar Jordi att han aldrig kommer att ta till vapen i sin självständighetskamp men tt han är bekymrad för vad regeringen i Madrig kommer att göra. ”Spanjorerna är benägna att ta till våld, det bevisar historien”, säger han.