Hoppa till huvudinnehåll

Centria stannar kanske i Jakobstad

Storgatan i Jakobstad
Storgatan i Jakobstad Bild: Yle/Roger Källman storgatan

Centria överväger att behålla utbildningsenheterna i Jakobstad och Ylivieska. Yrkeshögskolans bolagsstämma beslöt på måndagen att vd Pekka Hulkko och ledningsgruppen ska komma med ett förslag till styrelsen den 23 september.

Efter att Centria förlorade 130 nybörjarplatser har det funnits förslag om att stänga enheterna i Jakobstad och Ylivieska och koncentrera all utbildning till Karleby. I Campus Allegro i Jakobstad har Centria handelsutbildning och vuxenutbildning.

Måndagens bolagsstämma diskuterade ärendet i flera timmar. Utgående från åsikterna på stämman ska styrelsen om drygt en vecka fatta ett beslut i frågan.

Jarmo Ittonen som är Jakobstads representant i Centria säger att läget är utmanande, men han vill inte i det här skedet gå in på några detaljer. Centrias ledning förbereder nu flera miljoners nedskärningar och en minskning av studieplatserna. Före utgången av september ska Centria lämna in en ny koncessionsansökan till regeringen.

Läs också