Hoppa till huvudinnehåll

Mårten Johansson trött på rykten om rattfylleri

Mårten Johansson
Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson. Mårten Johansson Bild: YLE/Malin Lindholm mårten

Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson är trött på ryktena att han har dömts för rattfylleri och vill nu att polisen utreder om kommentarer på Svenska Yles hemsida kan handla om ärekränkning.

- Det är allvarligt att i offentligheten påstå att man har dömts för brott som man inte har gjort och påståendena har spridits till hundratals, kanske tusentals invånare, säger han.

Rykten om att Johansson har blivit dömd för rattfylleri har cirkulerat i åtminstone två år. Enligt Johansson fick ryktena ny fart efter att två kommentarer om saken i juli publicerades på Svenska Yles webbsida.

En tråkig effekt, enligt Johansson, är att ryktena till och med har letat sig in på fullmäktigenivå. I måndags (9.9) tog nämligen sannfinnländaren Petri Palin upp saken på stadsfullmäktiges möte och ställde en fråga om stadsstyrelsens linje när det gäller tjänstemän och rattfylla.

- Då ser man att det hela har spridit sig långt över vad som är rimligt, påpekar Johansson.

Allt värre rykten

Enligt Johansson blir ryktena hela tiden värre.

- Först hade jag blivit dömd för rattfylla en gång, nu handlar det om tre gånger. I morgon kanske det är fyra gånger.

- Och det faktum att jag ofta cyklar till jobbet är en orsak till att folk tror att jag har förlorat mitt körkort, fortsätter han.

Mårten Johansson understryker att en person som han, som befinner sig i en offentlig ställning, måste tåla rykten. Men de två webbkommentarerna på Yles webbsida i somras var så allvarliga att han måste reagera på något sätt.

- Syftet var troligtvis att skada mej och min person som stadsdirektör.

Brottsligt?

Nu vill Johansson att polisen utreder om webbkommentarerna är en brottslig handling.

- Om polisen kommer fram till att det är det så hoppas jag att personerna i fråga också får straff för det de har skrivit.

Läs också