Hoppa till huvudinnehåll

Ny kortfilm vill uppmärksamma nedskräpningen av Östersjön

Bild: Yle/Malin Lindholm nedskräpning
Nora Forsman är informatör vi Håll skärgården ren.
Nora Forsman Nora Forsman är informatör vi Håll skärgården ren. Bild: Yle/Carmela Johansson nora forsman

Mängden skräp i Östersjön ökar och en stor bov är plast. Därför har föreningen Håll skärgården ren gett ut kortfilmen "Havet av plast" som handlar om plast i Östersjön.

- Med filmen vill vi göra folk medvetna om problemet och väcka diskussion, säger Nora Forsman, som är informatör vid Håll skärgården ren.

Forsman påpekar att folks attityder till miljön är bättre i dag och sophanteringen har blivit bättre. Men samtidigt har också mängden skräp ökat.

- Vi har just nu ett projekt där vi undersöker stränderna vid Östersjön och vi har hittat så mycket skräp att vi vill undersöka också hur mycket skräp som finns i havet.

Speciellt plast är besvärligt eftersom det innehåller många giftiga ämnen och inte förmultnar. I havet fungerar plasten som en svamp som suger upp giftiga ämnen, så att det förstör havets ekosystem speciellt då djuren äter plast.

Filmen "Havet av plast" är gjord av Åboföretaget Dirtstudios och har regisserats av Kasimir Högnäs. Filmen kommer att delas ut till skolor och går också att se på Håll skärgården rens webbsida

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland