Hoppa till huvudinnehåll

Tyngre fordon sliter på vägarna

Riksväg 25 i Ekenäs, den så kallade nestekorsningen.
Yrkesbilister talar för rondeller i stället för trafikljus eftersom tung trafik löper bättre i rondeller. Riksväg 25 i Ekenäs, den så kallade nestekorsningen. Bild: Yle/Minna Almark nestekorsningen,Ekenäs

Trafiken på våra vägar blir allt tyngre från och med oktober. Då höjs mått och massor på tunga godstransportfordon och fordonskombinationer. Yrkesbilister i Västnyland säger att det kommer att leda till farliga situationer på vägarna.

Den största tillåtna höjden på fordon stiger från 4,2 meter till 4,4 meter och vikten från 60 ton till 76 ton.

Stig-Henrik " Putte" Sjöblom är ordförande för Västra Nylands yrkesbilister och han säger att det här kommer att leda till större risker i trafiken.

-Bromssträckorna blir längre och det kommer att ställa större krav på chaufförerna och hur de utbildas.

Stort tryck på vägarna

Det är inte lätt att köra på de västnyländska vägarna i dag, säger Staffan Holmberg som kör stockbil.

-Vägarna är i väldigt dåligt skick.

Holmberg är bekymrad över att det inte finns mera anslag för de västnyländska vägarna.

-Sexton ton till betyder ett väldigt tryck på vägarna och det blir också problem att komma i gång i korsningar. Det är redan svårt att hållas på vägarna som har djupa spår och är lappade över allt.


Kim Lindholm efterlyser respekt från alla bilister.

-Vägen mellan Karis och Ekernäs är ett olycligt avsnitt, man ser många otroliga saker när man kör där. Det skulle vara bra att respektera varandra och inte tro att man äger just den biten man kör på.

Yrkesbilister vill inte ha trafikljus

Trafiken har ökat markant de senaste 20 till 30 åren. Yrkesbilisterna har tankar på hur trafiken skulle löpa smidigare i korsningarna. De vill åtminstone inte ha trafikljus eftersom de stannar upp trafiken.

-Vi vill hellre ha planskilda korsningar eller rondeller, säger alla de tre yrkesbilister som vi pratat med.

Stig-Henrik "Putte" Sjöblom förespråkar en planskild korsning i Västerby för att få trafiken riksväg 25-stamväg 52 att löpa smidigt. Om man i stället satsar på den så kallade nestekorsningen så vill han i så fall ha en rondell där.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland