Hoppa till huvudinnehåll

"Vi ska uppmuntra dem att klara sig själva"

Företrädare Maija Björkulnd från Oravais
Varje barn har en historia och det är inte min sak att bedöma om den är sann eller inte, säger Maja Björklund. Företrädare Maija Björkulnd från Oravais Bild: Yle/Anna Savonius företrädare maja björklund från oravais

Årligen utbildas en handfull företrädare i Finland, med uppgift att representera de ensamkommande flyktingbarn som kommer till Finland. Deras antal varierar med några tiotal till över hundra per år och varje minderårig får en företrädare som hjälper till med allt det praktiska; förhör hos polis och migrationsmyndigheter, asyl och andra frågor.

Under hösten ordnas utbildning för företrädare i både Helsingfors och Åbo. Läs mera om utbildningen här!

- Vi ska inte göra allt färdigt för dem, vi ska hjälpa dem att slå sig fram själva, säger Maja Björklund från Oravais. De har redan varit med om mycket, en lång flykt från hemlandet, där de lämnar familj och släkt bakom sig i jakt efter ett bättre liv. De är modiga, duktiga, starka barn och unga, betonar Björklund.

Hon har lång erfarenhet av minderåriga med de mest fasansfulla upplevelser bakom sig.

Ge vägledning, följ med och uppmuntra

- Jag har företrätt sexslavar och barnsoldater och sett ett nytt liv för dem växa fram i Finland, berättar Björklund. Men vi ska vägleda och hjälpa dem att slå sig fram själva, säger hon och berättar ett exempel.

Maja Björklund från Oravais har fått gåvan som tack av ett barn hon företrädde.
Ringen har jag fått till tack av en av mina ungdomar, visar Björklund. Maja Björklund från Oravais har fått gåvan som tack av ett barn hon företrädde. Bild: Yle/Anna Savonius maja björklunds ring

Hon berättar om en flyktingflicka som ville flytta till huvudstadsområdet och inte bli kvar i Oravais. Myndigheterna vägrade göra något för henne i söder och hänvisade till Österbotten. Flickan ringde upp Maja Björklund, sin företrädare och frågade vad hon skulle göra.

- Vill du faktiskt bli där måste du hitta ett jobb först, som praktikant, sade Björklund. Gå ut på morgonen och välj en gata med många möjligheter, cafeer, dagis, ålderdomshem, gå in och fråga efter en praktikplats, uppmanade Björklund. Jag kan inte förstå att ingen skulle behöva en praktikant, som jobbar gratis, förklarade Björklund. Det gjorde flickan.

- På kvällen ringde hon till mig med stolthet i rösten - jag fick fem platser att välja mellan, berättade hon. Då uppmanade jag henne att fundera noga vilken plats som verkade bäst, vilken stämning som kändes rätt - och välja den. Det gjorde hon och fick därmed ett fotfäste i Södra Finland, där hon ville bosätta sig.

Björklund medger att konceptet låter lite för lätt men principen är viktig. Att inte göra allt färdigt för andra utan hjälpa dem att slå sig fram själva, då bevarar de sin stolthet och gläds över att själva har lyckats, säger hon.

En del av de protesterande kurderna vid flyktingmottagnignen i Oravais.
Kurder vid flyktingförläggningen i Oravais. En del av de protesterande kurderna vid flyktingmottagnignen i Oravais. Bild: YLE/Rolf Granqvist hungerstrejk

Flera förhör med olika myndigheter

Minderåriga som kommer till Finland har flera förhör att avverka för att myndigheterna ska kunna utreda deras bakgrund och berättelse, deras släktband och upplevelser. Det är här företrädarna kommer in. De ska ha intresse för barn och kunskaper om barnskydd, de ska känna till en hel del juridik och myndighetsförfaranden och de ska framför allt ha barnets bästa för sina ögon. Vid förhören används tolk, innan barnet lärt sig svenska eller finska.

Hur vet Maja Björklund att det är sanningen den minderåriga berättar?

- Det är inte min sak att ta ställning till om det barnet berättar är sant eller inte. Mitt uppdrag är att hjälpa enligt bästa förmåga och använda min livserfarenhet för att hjälpa barnet framåt i paragrafdjungeln, säger hon. I Oravais har vi fin personal vid flyktingförläggningen, som tar hand om allt annat och jag får koncentrera mig på samtal med barnet, pappersjobb och ansökningar. Varje ensamkommande ska förhöras både av polisen och migrationsmyndigheterna, förklarar hon.

Ärendena är mångahanda, det kan vara fråga om att söka asyl eller uppehållstillstånd, bland annat.

Det finns omkring tvåhundra företrädare i Finland.

Läs mera om företrädarverksamheten här!
En film om 14-åriga Albert, som kommit ensam till Finland från Kosovo.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes