Hoppa till huvudinnehåll

Almska gården riktar blickarna mot världen

Projektledare Elina Sorainen förbereder Lovisakonstnärernas utställning i Almska gården. Bild: Yle/ Bettina Aspfors lovisa konstcentrum

Almska gården i Lovisa firar invigningsfest fredagen den 13 september. Men verksamheten i huset har smygstartat redan under sommaren.

Anneli Sjöholm, som är ordförande för Stödföreningen för Lovisa konstcentrum, berättar att Lovisa konstcentrum satsar på tre olika saker. Främst är det galleriverksamheten. Där satsar man inte bara på bildkonst, utan också till exempel på litteratur och musik. Almska gården fungerar också som evenemangs- och möteslokal. Dessutom ges konstutbildning för barn och unga i huset. För det ändamålet finns ett klassrum i övre våningen.

Konst på lån

Almska gårdens artotek och kafeteria Bild: Yle/ Bettina Aspfors lovisa kosntcentrum

Almska gården har också ett artotek, dvs. ett ställe där man kan hyra konst för en månadsavgift. Om kunden sen vill behålla verket räknas månadsavgifterna som en delbetalning. Artoteket har redan så smått kommit igång och flera verk är uthyrda.

-Än så länge har vi mest verk av Lovisakonstnärer i artoteket, säger Anneli Sjöholm. Men det är öppet för alla professionella konstnärer.

Blicken mot världen

Almska gården i Lovisa.
Almska gården i Lovisa. Bild: Yle/Bettina Aspfors lovisa konstcentrum

Almska gården satsar inte bara på Lovisakonst.

-Projektledare Elina Sorainens många kontakter ute i världen möjliggör att också utländska konstnärer hittar till Lovisa, säger projektsekreterare Nina Björkman-Nystén.

Estnisk konst, av textilkonstnären Anu Raud, kan man se på Almska gården redan i vår. Också på besökarsidan hoppas Almska gården på utländska gäster. Särskilt hoppas man kunna fånga upp de ryska turister som passerar Lovisa på vägen mellan St. Petersburg och Helsingfors.

Lovisakonstnärer inleder

Den första utställningen efter invigningen blir en samutställning av konstnärer från Lovisanejden. Utställningen pågår en månad, från den 13 september till den 13 oktober.

Ordförande Anneli Sjöholm önskar att alla Lovisakonstnärer skulle se Almska gården som sitt hus. Föreningen håller som bäst på med att ta kontakt med alla konstnärer i trakten för att berätta om möjligheterna som Almska gården erbjuder.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland