Hoppa till huvudinnehåll

Oklart vart daghemmet i Kristinestad ska placeras

Daghemsgård
Daghemsgård Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kristinestad

Frågan om var daghemmet i Kristinestad ska hitta ändamålsenliga utrymmen bör få ett snabbt svar, trots stadens dåliga ekonomi. Tekniska centralen filar som bäst på olika lösningsalternativ.

I dag är dagisbarnen splittrade på flera olika adresser sedan de i vintras fick flytta ut från den gamla daghemsbyggnaden, som konstaterades vara i ett uselt skick och fallfärdig och farlig att vistas i. Barnskötare Kaisu Stenberg, som har hand om de allra minsta dagisbarnen, hoppas att alla avdelningar snart får vara tillsammas igen.

Personalen splittrad på fyra olika adresser

I dag är förskolorna i var sin lågstadieskola, de större dagisbarnen i en lägenhet på sjukhusbacken och lilla sidan med de allra minsta barnen i familjecentret under bäddavdelningen. Att de är åtskiljda på fyra olika adresser betyder bland annat att personalen vid de olika avdelningarna inte längre kan rycka in för varandra när det behövs.

Till exempel vid morgonmålet är endast en av personalen på plats eftersom barnen är färre vid den tiden. Men bara en sådan sak som att hämta mera mjölk från köket blir svårt, eftersom köket ligger en bit bort och barnen kan inte lämnas vind för våg under tiden.

Uteleksakerna uppdelade mellan fyra gårdar

Barnen på de olika avdelningarna träffas inte ens ute på gården. De har var sin egen, sparsamt inredd liten gårdsplan. Daghemmets uteleksaker fick delas upp mellan de fyra avdelningarna när de skildes åt.

- Vi har en sandlåda och en asfaltplan där vi kör med mopeder och ritar i asfalten. Det enda positiva är skogen i närheten. Det är en jättefin skog, säger Kaisu Stenberg.

Opraktiskt för de yngsta

Utrymmet för de yngsta barnen är opraktiskt. I hallen kan barnen inte vara, bland annat därför att ytterdörren är för lätt att få upp även för ett litet barn.

- Vi får vara instängda i ett rum åt gången. Det är inte roligt, säger Kaisu Stenberg.

Tekniska direktören Joakim Ingves informerade stadsstyrelsen i måndags om de alternativ som finns, för att få en fingervisning om vad de ska börja fokusera på. På torsdag träffar han planeraren för att gå igenom situationen och utlåtande om alternativen.

Tre huvudalternativ

Tre huvudalternativ finns: nybygge, renovering och att placera daghemmet i redan befintliga utrymmen. Eftersom det gamla daghemmet är i så dåligt skick, betyder det att en renovering i princip är det samma som nybygge, förklarar tekniska Ingves. Med tanke på stadens dåliga ekonomi är han försiktig att uttala sig om den möjligheten.

När det gäller alternativet att hitta plats i redan befintliga utrymmen, är det mest logiska att tänka sig något i anslutning till svenska lågstadieskolan, alltså precis bredvid gamla daghemmet. Med tanke på att elevantalet sjunker kan det finnas plats där, resonerar Ingves.

- Nog ska man förska koncentrera det där det finns från tidigare. Med tanke på att där finns idrottshallar och simhall nära så ska vi utnyttja det, säger Joakim Ingves.

Det alternativ som tekniska nämnden fastnar för går sedan för utlåtande till vård och omsorgsnämnden och utbildningsnämnden.