Hoppa till huvudinnehåll

Svenska politiker ångrar avvisning till Egypten

Thomas Bodström, Sveriges justiteminister 2005
Thomas Bodström som justitieminister 2005 Thomas Bodström, Sveriges justiteminister 2005 Bild: EPA/PAUL KINGSTON thomas bodström

Det var fel av Sverige att verkställa avvisningen av två egyptier till Hosni Mubaraks Egypten i december 2001, säger dåvarande justitieministern Thomas Bodström till svenska tidningar.

Frågan aktualiserades i helgen då Dagens Nyheter publicerade ett reportage om Anna Lindh som var utrikesminister då de två terrormisstänkta männen skickades till Egypten. Där utsattes de för tortyr trots att de svenska myndigheterna hade fått ett löfte om det motsatta.

I DN:s reportage säger Mona Sahlin som då var integrationsminister att alla vid regeringssammanträdet innerst inne fattade att Egypten antagligen skulle tortera egyptierna. Sahlin säger att det är upprörande att hon och de övriga ministrarna litade på en garanti från Egypten.

Thomas Bodström går enligt DN inte med på att han skulle ha förstått att egyptierna löpte stor risk att torteras. Men han säger nu att man inte borde ha avvisat männen till Egypten. Sverige borde i stället ha tagit männen i förvar eller hållit dem under uppsikt i Sverige, anser han.

TV4 avslöjade avvisningsskandalen i ett reportage år 2004. Egyptierna avvisades den 18 december 2001 då USA hade terrordåden den 11 september i färskt minne och kriget mot terrorismen var i full gång. Sverige ville gärna gå med på det amerikanska kravet att egyptierna ska avvisas, men svensk lag förbjuder avvisning av personer till länder där de kan utsättas för tortyr. Sverige fick då en diplomatisk garanti enligt vilken männen inte skulle torteras. Efter det avvisades männen.

De då terrormisstänkte männen är numera fria och de har fått tre miljoner kronor var i skadestånd av Sverige. Enligt DN har inga bevis för att egyptierna skulle vara terrorister presenterats.

Läs också: Sverige ändrar avvisningsbeslut

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes