Hoppa till huvudinnehåll

Utsiktsstol på den perfekta platsen

Man får gärna klättra upp på Utsiktsstolen och se ut över havet. Bild: Yle/ Karin Filén havsbadsparken

Drumsö har fått ett offentligt konstverk som inte bara är till för att ses på, utan också att se från. Konstnären heter Bjarne Lönnroos, och han berättar varför just det här är den perfekta platsen för en utomhusskulptur.

I Sjöbadsparken på Drumsö, invid det som i folkmun kallas för Casinostranden, avtäcktes i tisdags en ny offentlig skulptur: Utsiktsstolen. Konstverket är, som namnet antyder, utformat som en stol som man kan klättra upp på. Där kan man sitta och se ut över havet - något som skulpturens skapare Bjarne Lönnroos hoppas att många vågar sig på att göra.

- När man går upp för trapporna och sätter sig på stolen händer det något. Man ser längre, men man ser också mera. Det är svårt att förklara. Alla måste prova!

Drumsö är drömplatsen!

Konstnären Bjarne Lönnroos utomhusskulpturer finns också på andra håll i Helsingfors. I Kälkparken i Gårdsbacka står Kärlekens tempel, och vid Femkanten finns ett verk med det klatschiga namnet Pysyvien rakenteiden lisäksi myös tilapäiset ilmiöt vaikuttavat paikan luonteeseen (fritt översatt: Förutom av de permanenta strukturerna påverkas en plats karaktär också av tillfälliga fenomen).

Vilken är då drömplatsen för Lönnroos, platsen dit han allra helst skulle vilja ställa en skulptur? Han behöver inte fundera på svaret.

- Det var Drumsö. Det finns en massa skulpturer i olika stadsdelar men inga på Drumsö, och därför tycker jag att det behövdes en.

Själva platsen, invid havet i Sjöbadsparken, valde Lönnroos ut tillsammans med en representant från Helsingfors konstmuseum, som är verkets beställare. Han är mer än nöjd med läget:

- Där såg tomt ut, det såg ut som om det fattades något där. Det var min drömplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen