Hoppa till huvudinnehåll

" Vi var en bunt hysteriska kärringar"

Lilian Hydén Bild: Yle/Sonja Rundt lilian hydén

I Vasa fick man upp ögonen för fuktproblemen i byggnader på allvar 1990-talet. Då var bland annat Vasa stadsbibliotek drabbat av fukt och mögelproblem.

Lilian Hydén jobbade som avdelningschef på biblioteket på 90-talet och hon minns hur svårt det var att få beslutsfattarna att reagera på de problem man hade.

- Vi ansågs vara hysteriska kärringar då vi började prata om problemen på biblioteket, säger Lilian Hydén.

Problemen med inomhusluften i biblioteket uppdagades då folk blev sjuka. Många hade problem med andningsvägarna och ögonen.

- Folk var sjukskrivna. jag var själv sjukskriven och åt många kurer antibiotika eftersom jag hade luftvägsinfektion länge, säger Hydén.

Lilian Hydén var själv så pass sjuk av inomhusluften på biblioteket att hon hamnade upprepade gånger på bronkoskopi. Till sist konstaterade man början på astma för hennes del.

Arbetshälsovården och arbetarskyddet kopplades in

Arbetshälsovården blev inkopplad och stadens arbetarskydd. De började undersöka och ta prover i huset. Vid tekniska verket i Vasa ville man ändå inte till en början ta problemen på allvar, men småningom blev det uppenbart att biblioteket var mögeldrabbat.

- Gamla bibban stängdes och personalen flyttade till Sokos huset, säger Hydén.

Tekniska sektorn i Vasa uppskattar att det i dag finns ett tiotal fukt- eller mögelskadade byggnader som staden måste grundsanera.